Istanbul 12. února (ČTK) - Turecko v reakci na vysokou inflaci sníží sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin, a to na jedno procento z dosavadních osmi procent. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vláda podle něj od potravinářských společností očekává, že navíc k ohlášené redukci sazby DPH sníží své ceny o sedm procent, napsala agentura AP.

Meziroční míra inflace v Turecku v lednu podle tamního statistického úřadu vystoupila na 48,7 procenta a dostala se nejvýše za téměř 20 let. Nezávislí odborníci navíc odhadují, že ve skutečnosti inflace překročila 115 procent, upozornila AP.

"Nenecháme inflaci, aby drtila náš národ," prohlásila dnes Erdogan. Podle kritiků se nicméně Turecko potýká s vysokou inflací kvůli Erdoganově tlaku na snižování úrokových sazeb. Turecký prezident v rozporu s tradiční ekonomickou teorií tvrdí, že vysoké úrokové sazby způsobují inflaci, a označuje se za nepřítele vysokých nákladů na úvěry.

Turecká centrální banka od listopadu snížila svou základní úrokovou sazbu celkem o pět procentních bodů na 14 procent, v lednu však sérii snižování úroků přerušila. Pokles úrokových sazeb v prosinci srazil tureckou liru na rekordní minima. To výrazně zvýšilo tlak na růst cen, protože Turecko je závislé na dovozu energie, surovin i řady potravin, píše AP.

Turecké úřady od ledna zvýšily tarify u elektřiny, což pro řadu domácností znamenalo nárůst cen o více než 50 procent a pro domácnosti s vysokou spotřebou a podniky dokonce až o 127 procent. Proti nárůstu cen elektřiny se v posledních týdnech konala v zemi řada demonstrací. Někteří obchodníci a majitelé restaurací také začali vyvěšovat své faktury za elektřinu na dveře s výzvami vládě, aby jim pomohla.

Turecký ministr financí Nureddin Nebati dnes uvedl, že ceny elektřiny a zemního plynu, které rostou po celém světě, zůstávají v Turecku díky vládním subvencím pod reálnými cenami. Zároveň vyzval kritiky, aby byli "spravedlivější".

pmh jrm