Pro Zdeňka Nekula se v posledních týdnech spousta věcí změnila. Svou kancelář starosty v Těšeticích na Znojemsku vyměnil za kancelář šéfa Ministerstva zemědělství. Nového ministra zemědělství jsme pro vás vyzpovídali.

Jaké je to být ministrem?
Tuto zodpovědnost přijímám s velkou pokorou. Chci naslouchat všem, reagovat na aktuální problémy a společně se zemědělci náš obor modernizovat a posouvat dopředu.

Jaký byl váš nástup na resort?
Jedním slovem hektický. Jsme v situaci, kdy není čas se rozkoukávat, takže si ani nepřipouštím tradičních sto dnů hájení. Takový luxus si zkrátka nemohu dovolit. Musím se spolu s kolegy na ministerstvu zaměřit na věci, které nesnesou odkladu.

Které máte na mysli?
Mým prvním úkolem bylo dokončit Strategický plán nové Společné zemědělské politiky, který ovlivní podobu českého zemědělství v příštích letech.
Co také nesnese odkladu, je rozpočet na letošní rok. Pokud jde o dlouhodobé priority, chci se zaměřit na precizní zemědělství, tedy využívání moderních technologií v zemědělství. Tam vidím, a snad nejen já, budoucnost zemědělství. Pomocí moderních systémů, dronů, satelitů nebo senzorů v zemědělských strojích mohou zemědělci zjistit přesné složení půdy, její kvalitu a mnoho dalších důležitých informací. Díky nim pak mohou například přizpůsobit správné dávkování množství hnojiv nebo pesticidů.

Celý rozhovor zde.

Zdroj: Newsletter MZe ČR 1/2022

Link:https://eagri.cz/public/web/file/694843/Zpravy_z_MZe_ZIMA_2022.pdf