Poté, co bylo v loňském roce zabaveno několik zásilek amfetaminových tablet captagon, ukrytých v zásilkách granátových jablek a citrusů směřujících do Saúdské Arábie, byl dovoz veškeré libanonské zemědělské produkce do Saúdské Arábie zastaven.  Kvůli tomuto rozhodnutí se libanonský export významně propadl. V roce 2021 dosáhla sklizeň citrusů v Libanonu cca 302 tisíc tun, z čehož každoročně minimálně 30% produkce směřovalo do Saúdské Arábie. Z konce minulého roku zůstalo v Libanonu minimálně 100 tisíc tun nespotřebovaných citrusů. Farmáři ani obchody s potravinami nemají v současné době ponětí, jak s tak velkým přebytkem naloží. I přes maximální zvýšení snahy prodat, kdy jsou dnes citrusy v Bejrútu nabízeny téměř na každém rohu za naprosto minimální ceny, se nedaří nadbytečné citrusy prodávat v takovém tempu a množství, aby ovoce neutrpělo na kvalitě. Maloobchodní ceny pomerančů se v lednu 2022 pohybují v přepočtu 5 Kč za kilogram.

Jako logické řešení by se mohlo jevit zpracování přebytků na pomerančové šťávy a džusy. To by však nesměla být v Libanonu energetická krize, kdy se každý výrobce potýká s nedostatkem elektrické energie. Stát zásobuje trh elektrickou energií pouze 2 hodiny denně, veškerá další kapacita pochází z malých soukromých diesel generátorů, jejichž provoz je neúměrně nákladný a výsledná prodejní cena energie je velmi vysoká. To se vše promítá do finální ceny šťáv a džusů, které jsou, při započtení nákladů na energie, cenově nekonkurenční oproti dovozům, zejména z Turecka. Produkci ovocných šťáv v Libanonu lze rozdělit na dva základní typy výrobků, tj. čerstvé pasterizované šťávy bez přidávání sladidel a šťávy vyráběné z koncentrátů. Koncentráty jsou dováženy zejména z Asie a Latinské Ameriky, zejména z Brazílie, která je dnes považována za největšího pěstitele a zpracovatele citrusů, zejména pomerančů.

 

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR