Praha 27. ledna (ČTK) - Potravinářské řetězce zaměstnancům zvyšují mzdy. Albert je zvedl od ledna v průměru o čtyři procenta, od února porostou v Lidlu v závislosti na pozici a odpracovaných letech. Pracovníci Kauflandu si přilepší průměrně o čtyři procenta od března. Ostatní obchodní sítě plánují případné zvýšení mezd oznámit v dalších měsících. Kromě zvýšení mezd společnosti rozšiřují také zaměstnanecké benefity. Vyplývá to z tiskových informací firem a ankety ČTK mezi zástupci řetězců.

Lidl dnes oznámil, že nástupní mzda pro prodavače a pokladní při úvazku 40 hodin týdně bude od 1. února činit 29.700 korun, o 1129 korun více než dosud. V Praze si nový prodavač nebo pokladní vydělá 32.300 korun, namísto současných 30.857 korun. Se zvýšením mzdy mohou lidé dále počítat po prvním, druhém a třetím odpracovaném roce. Lidé po třech letech v Lidlu budou mít garantovanou zvýšenou mzdu 35.600 korun. Více si od února vydělají také pracovníci logistických center. Nástupní mzda na pozici kompletáře na plný úvazek bude činit 38.667 korun, zvýší se o 1334 korun. Po třech letech dosáhne 42.667 korun.

Zaměstnanci Lidlu budou moci čerpat až 30 dní dovolené ročně. Za každý odpracovaný rok budou mít nárok na den dovolené navíc, maximálně ale do výše pěti dní. Rodiče prvňáků si budou moci vzít první školní den placené volno. Pracovníkům firma doplatí čerpanou otcovskou dovolenou do výše jejich smluvní mzdy. Lidl v ČR zaměstnává zhruba 12.000 lidí.

Kaufland od března kromě zvýšení mezd o sedm procent zvedne hodinovou odměnu brigádníkům. Vzroste minimální interní mzda o 1000 korun na 26.000 korun. Většina zaměstnanců na místě asistenta prodeje má ve smlouvě, že od 1. července bude mít mzdu v průměru o tři procenta vyšší, oznámila dnes společnost v tiskové zprávě.

Každý pracovník, který je ve firmě alespoň pět let, dostane dva dny dovolené navíc. K zaměstnancům nižšího managementu Kaufland rozšíří stravenkový paušál. Všichni pracovníci v průběhu roku dostanou nově několikrát slevu na nákup. Pro Kaufland v ČR pracuje asi 23.500 lidí.

Ve společnosti Penny Market, která zaměstnává přes 6000 pracovníků, závisí výše mezd na kolektivním vyjednávání. Současná kolektivní smlouva je podle mluvčího firmy Tomáše Kubíka platná do konce března.

"Aktuálně se tematikou zvyšování mezd zabýváme. Náš obchodní rok však končí v červnu a nový začíná v červenci, proto i případná úprava mezd bude směrována k tomuto datu," uvedla mluvčí společnosti Globus Aneta Turnovská. Firma má kolem 5400 pracovníků.

Tesco, které zaměstnává asi 8000 lidí, bude podle svého mluvčího Jakuba Žižky o případných změnách v odměňování zaměstnanců informovat v prvním finančním čtvrtletí, tedy ve druhém kvartálu roku.

Český prodavač si podle portálu Platy.cz si vydělá od 19.000 Kč po 39.000 korun hrubého měsíčně v závislosti na regionu a zaměstnavateli. Průměrná mzda v ČR podle Českého statistického úřadu loni ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,7 procenta na 37.499 korun.

jif rdo