Mikulov 25. ledna (ČTK) - Jihomoravští celníci v sobotu při kontrole u Mikulova na Břeclavsku odhalili kamion, který převážel téměř sedm milionů neznačených cigaret. Zabránili tím úniku spotřební daně za více než 22 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Hlídka celníků ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční přepravu prováděla kontrolní vážení vozů v blízkosti bývalého hraničního přechodu u Mikulova. Prověřovala i průvodní dokumenty k nákladu či registrační značky vozů. Ke kontrole zastavila i nákladní vůz jedoucí z ČR do Slovinska, jehož řidič uvedl, že převáží zdravotnické roušky. Vzhledem k tomu, že šlo o chladírenský návěs, rozhodli se celníci zboží zkontrolovat.

"Po otevření nákladového prostoru zjistili, že je zcela zaplněn paletami s kartonovými krabicemi obalenými smršťovací fólií. Zkraje byly skutečně naloženy krabice plné roušek. Kontrolou ze žebříku si ale celníci všimli, že za nimi se na paletách nachází jiný typ kartonů, a navíc byl cítit zřetelný pach tabáku," uvedla mluvčí.

Po otevření vybrané krabice hlídka zjistila, že je plná kartonů neznačených cigaret. Vůz následně nechali prověřit velkokapacitním mobilním rentgenem. Snímky potvrdily, že v převážné části prostoru návěsu je jiný druh zboží než na jeho kraji.

Celníci z návěsu nakonec vyložili 33 palet se zbožím, z toho na 28 z nich byly naloženy kartony s cigaretami. Šlo celkem o 6,72 milionu kusů cigaret, kdy únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslený na 22,5 milionu korun.

"Vzhledem k podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, si případ převzali kolegové z odboru pátrání Generálního ředitelství cel k dalšímu šetření," doplnila mluvčí.

lip hj