Jesenice (u Prahy) 20. ledna (ČTK) - Zemědělci s traktory a další technikou se dnes před polednem sjeli na happening nedaleko Jesenice u Prahy. Ve 12:05 mají zapálit slámu poházenou po zemi. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas se změnami dotací. Akce, která se koná poblíž Pražského okruhu na silnici mezi Vestcem a Hodkovicemi, je součástí protestů pořádaných i na dalších místech ČR.

Místem happeningu nedaleko Jesenice u Prahy projelo kolem dvaceti traktorů, troubily a měly státní vlajky. Účastníci chtějí dát happeningem symbolicky najevo, že je "nejvyšší čas zapojit do diskusí o změnách agrární politiky hlavně zástupce odborné zemědělské veřejnosti". Pálení slámy má symbolizovat rychlost, s níž vláda nyní může ovlivnit české zemědělství na mnoho let. Po poledni mají zároveň zemědělci vyjet s technikou na silnice po celém Česku.

K akci zemědělce vyzvaly Agrární komora a Zemědělský svaz. Změny v dotační politice podle nich nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro roky 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

khj kš