raha 20. ledna (ČTK) - Proti změnám v rozdělování dotací budou dnes v Česku protestovat zemědělci, zejména z velkých firem. Nespokojenost s chystanými úpravami chtějí dát najevo protestními jízdami zemědělské techniky. K akci je vyzvaly Agrární komora a Zemědělský svaz. Změny v dotační politice podle nich nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro roky 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

Podle Nekuly je úprava systému kompromisem respektujícím reálnou situaci v českém zemědělství. Chystané změny podle ministerstva výrazně podpoří menší zemědělce, současně ale zajistí dostatečnou podporu pro větší podniky hospodařící v souladu s dotačními pravidly.

Happening, kterého se zúčastní prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, se uskuteční v poledne v Jesenici u Prahy. Organizátoři se chystají pálit balíky slámy.

Na Vysočině se chtějí k protestu přidat zemědělské podniky ve všech pěti okresech, na silnice vyjedou s desítkami traktorů, nákladními auty nebo cisternami. Zemědělci o sobě dnes dají vědět také v Olomouci. Zemědělci budou s traktory a transparenty protestovat rovněž v ulicích Přerova. Na jižní Moravě někteří zemědělci traktory ověsí hesly a budou jezdit tam, kde se obvykle pohybují při práci, včetně frekventovaných silnic. Dopravu ale blokovat nechtějí. Protestní jízdy jsou na dnešek plánované také na trasách ve všech čtyřech okresech Zlínského kraje. Podle odhadů by tam na silnice mělo vyjet několik desítek traktorů.

dto rot