Praha 11. ledna (ČTK) - Zemědělci dnes budou demonstrovat proti změnám dotačních plánů, které určí, jak se budou vyplácet peníze mezi lety 2023 a 2027. Od 17:30 budou protestovat před úřadem vlády, kde by se mělo jednat právě o tomto plánu. Vadí jim mimo jiné nedostatečné projednání plánovaných změn se zemědělskou veřejností. Proti argumentům Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR se staví Asociace soukromého zemědělství (ASZ), která si naopak změny ve strategii, kterou odsouhlasila bývalá vláda, přeje.

Ministerstvo zemědělství nově vedené lidovci v prosinci oznámilo, že se rozhodlo pro úpravy plánu připraveného bývalým vedením úřadu, tak aby byl šetrnější k přírodě a půdě. Vyjednalo také posun termínu odeslání finálního návrhu k posouzení EK. Původní verzi plánu ekologické organizace kritizovaly, podle nich dostatečně nepřispívala k ochraně přírody a krajiny. Podle lednového vyjádření mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého je potřeba odeslat plán EK co nejdříve.

Pokud změny, jako je například takzvané zastropování plateb, tedy maximální hodnota dotace na jednu farmu, projdou, Agrární komora plánuje i ústavní žalobu kvůli způsobu projednávání. Podle prezidenta komory Jana Doležala není schválení změn bez diskuse se zemědělskou veřejností legální.

Podle ASZ nepůjde dnes o spontánní setkání zemědělců, ale o dokonale nachystanou manipulaci, který má "oklamat" nic netušící členy komory a zaměstnance zemědělských podniků, aby podpořili plán, na kterém podle asociace budou v dalších letech vydělávat jenom majitelé největších podniků. Dále pak se podle ní vedení komory snaží ukázat vládě svou sílu a zároveň ukázat společnosti, kdo ovládá české zemědělství. Ve středu pak chce ASZ vysvětlit svá tvrzení na tiskové konferenci. Naopak komora tvrdí, že pokud dojde ke změnám, ohrozí se tak významná část českého zemědělství.

drh mha