V rámci obchodní dohody ATIGA mezi deseti zeměmi jihovýchodní Asie (ASEAN), musel Vietnam od 1.1.2020 snížit mj. dovozní clo na cukr z 85 % na 5 %. To způsobilo rychlý nárůst dovozu cukru z Thajska. V roce 2020 se z Thajska dovezlo bezmála 1,5 milionu tun cukru, což byl nárůst o 330 % ve srovnání s rokem 2019. Velké množství i nízká cena cukru z Thajska výrazně ovlivnily domácí cukrovarnický průmysl.

Nízká cena vedla ke zmenšení plochy pro pěstování cukrové třtiny a donutila farmáře přejít na jiné plodiny. Plocha výsadby cukrové třtiny se z 300 000 zredukovala na 130 000 hektarů. 11 cukrovarů ukončilo provoz a ze zbývajících 30 cukrovarů jich polovina vykázala ztrátu.

Cukrovary proto podaly žádost o uplatnění antidumpingových a antisubvenčních opatření na výrobky z třtinového cukru z Thajska. Ministerstvo průmyslu a obchodu poté uložilo na začátku roku 2021 antidumpingové clo ve výši 42,99 % a antisubvenční clo ve výši 4,65 % na třtinový cukr pocházející z Thajska. Jako důvod pro uvalení sankcí posloužila dotace thajské vlády ve výši 317 mil USD pro cukrovarnický průmysl, který byl postižen suchem.

Dovoz cukru z Thajska klesl o 75 % a výkupní cena cukrové třtiny od farmářů se zvýšila ze 100 na 200 Kč za tunu. Cukrovarnictví ve Vietnamu by se mělo zotavit a zefektivnit svou výrobu během 3-4 let.

Cukrovary musí nyní investovat zejména do moderního technologického vybavení a zlepšit svou konkurenceschopnost. České firmy se svým know-how i technologiemi zde mají určitě co nabídnout.

 

Zdroj: MZe ČR

Luboš Marek, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji, tel: +84 904 099 562, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.