Praha 5. ledna (ČTK) - Pokud ve strategickém zemědělském plánu, který připravila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), provede současný kabinet změny, hrozí destrukce významné části českého zemědělství. Novinářům to dnes řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala připravuje svaz spolu s komorou demonstraci, její termín ale neuvedl. Komora a svaz chtějí, aby se strategický plán, který určí, jak se budou v dalších letech přerozdělovat dotace, poslal Evropské komisi ke schválení v podobě, kterou přijala bývalá vláda. Naopak Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) požaduje změny proti znění připravenému bývalým ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD).

Ministerstvo zemědělství na konci loňského roku informovalo, že upravuje návrh zemědělského strategického plánu, který připravilo bývalé vedení úřadu. Dokument má cílit na vyšší ochranu přírody, půdy, vody a podporu druhové rozmanitosti. Plán pro Českou republiku stanovuje klíčové cíle a nastavení dotací pro tuzemské zemědělství na období 2023 až 2027. Původní podobu plánu dříve kritizovaly ekologické organizace. Proti této verzi je i ASZ ČR, dnes proto rozeslala všem koaličním poslancům dopis, v němž navrhuje body k přepracování. ČTK má jeho znění k dispozici.

"Odmítáme účelovou argumentaci Agrární komory, která straší ohrožením soběstačnosti a poškozením malých zemědělců v případě, že nebude strategický plán odeslán v podobě, jak jej připravilo ministerstvo zemědělství za minulé vlády. Je tomu totiž právě naopak. Nedejte proto, prosím, na nátlak agrobaronů a Agrární komory, která standardně hrozí demonstracemi vždy, když se objeví snaha cokoliv zásadního v zemědělství změnit," píše v dopise předseda asociace Jaroslav Šebek.

Pokud změny, jako je například tzv. zastropování plateb, tedy maximální hodnota dotace na jednu farmu, projdou, Agrární komora plánuje i ústavní žalobu kvůli způsobu projednávání. Podle Doležala není schválení změn bez diskuse se zemědělskou veřejností legální.

Nové vedení ministerstva, kterému nyní šéfuje Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), se podle Leoše Říhy z komory se zemědělci o praktických otázkách nebaví. Nestátní komory, včetně Potravinářské komory ČR, dostaly pouze možnost vyjádřit se k návrhu programového prohlášení vlády. Ten jim úřady zaslaly 29. prosince ve 14:00 s možností vyjádřit se do konce roku, uvedl viceprezident Agrární komory ČR Leoš Říha.

Nový ministr Nekula při svém uvedení do funkce řekl, že dotační kyvadlo se v posledních letech vychýlilo k velkým podnikům, a nyní se musí vrátit do rovnovážné polohy. Pýcha to dnes kritizoval, ministr se podle něj snaží rozdělovat zemědělskou veřejnost.

Příliš vysokou platbou ohrozí podle Říhy ministerstvo malé a střední podniky. Vlastníci půdy podle něj zvýší pachtovné či nájemné, což dostane producenty do problémů. Zvýší se tak závislost na dovozech a klesne potravinová soběstačnost ČR, hrozí podle něj potravinová chudoba. "Chcete mít za rok čtvrtku másla za 80 nebo 90 Kč? Nám se taky nezdálo, že energie může být tak drahá," dodal s odkazem na současnou energetickou krizi.

Diskuse o novém zemědělském plánu byla podle zástupců komor a svazu dlouhodobá a otevřená, pracovní skupiny zasedaly rok a půl. Bylo v nich podle viceprezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka až 180 lidí včetně zástupců ekologických organizací. "Žádná nevládní organizace neuspěla stoprocentně se svými požadavky. A Agrární komora není výjimkou. Kompromis, který předložilo ministerstvo zemědělství (za bývalého vedení Miroslava Tomana z ČSSD), měl být odeslán bez dotyku," dodal.

Agrární komora je sdružení právnických a fyzických osob z odvětví zemědělství, lesnictví a potravinářství, její činnost upravuje zákon o Hospodářské komoře a Agrární komoře. Členové komory produkují podle informací na jejím webu přes 80 procent veškerých komodit a obhospodařují více než 1,6 milionu hektarů zemědělské půdy, což je téměř polovina z celkové plochy zemědělské půdy v Česku. AK ČR má téměř 3000 členů, z čehož zhruba 1200 je soukromě hospodařících rolníků a zbytek tvoří zemědělské organizace.

Komora není jediným kolektivním zástupcem zemědělců. V ČR existuje i několik dalších organizací, například právě Asociace soukromého zemědělství, která je většinou názorově vůči komoře v opozici. V současné době je v asociaci sdruženo 41 regionálních asociací a dalších deset zájmových sdružení.

drh fsl rot