Brno 4. ledna (ČTK) - Diváci České televize (ČT) mohou na programu ČT2 od čtvrtka znovu sledovat pořad Krajinou vína. Tvůrci natočili druhou sérii, která čítá deset epizod, v nichž představí světová a oblíbená vína od moravských vinařů. Součástí je však i jeden díl z Mostecka, který vypráví o Svatovavřineckém vínu, uvedl průvodce a scenárista pořadu Václav Žmolík na tiskové konferenci. Pořad bude vysílat ČT2 každý čtvrtek od 21:25. Připravuje se i stejnojmenná kniha.

V roce 2019 se na obrazovkách objevila první řada. Tým ČT se v ní zabýval především novošlechtěnci, jako je Muškát. Ve druhé řadě se tvůrci zaměřili na světová vína, jako je Chardonnay, Sauvignon nebo například lidmi oblíbený Ryzlink. „Cyklem ale chceme také pomoci k navrácení vín, která už se tolik neobjevují. Například Sylvánské zelené,“ uvedl Žmolík.

V cestopisu lidé uvidí nejen výrobu vína, ale i to, jak se práce vinaře předává z generace na generaci. „Chceme ukázat i lokalitu, ve které se víno pěstuje. Zkrátka aby z toho měl divák zážitek,“ řekl režisér pořadu Jan Těšitel. Desítka dílů představuje zároveň deset tipů, kam se mohou diváci vydat na výlet.

První díl se soustředí na oblast Dolní Kounice na Brněnsku, kde vinaři vyrábějí Frankovku. Pokud jej diváci nestihnou, mohou si jej zpětně pustit v iVysílání ČT. K pořadu vyjde i stejnojmenná kniha, která bude vinařským průvodcem v psané podobě. „Bude tam všechno, co je v jednotlivých dílech druhé série, a možná i něco málo navíc. Součástí bude samozřejmě i spousta fotografií,“ uvedl Žmolík.

Tvůrci si v nové sérii dali více záležet na hudbě. „Snažili jsme se propojit vizuál s hudební složkou. Použili jsme klasickou hudbu, se kterou jsme nejdříve dost bojovali, ale nakonec se to povedlo a celý pořad to podpořilo. Z cestopisu tak dýchá elegance a příjemná atmosféra,“ řekla kreativní producentka projektu Svatava Šenková.

brst mei kš