Wasabi, datle, nopály nebo šafrán. To jsou jedny z nových rostlin, které se aktivně v Chile pěstují. Díky novým inovacím v zemědělství se předpokládá, že do roku 2050 bude Chile schopno produkovat o 50 % více plodin, než tomu bylo v roce 2012, a to i v případě neustupujícího sucha a nedostatku vody.

Jednou z nových rostlin jsou tulipány. Tato nizozemská doména se díky chilsko-nizozemskému spojení Southern Tulips uchytila na jihu Chile ve městě Paillaco. Na celkem 92 hektarech pěstují tulipány, které jsou určeny především pro evropský a severoamerický trh. Další novinka se objevila v Cochamó v regionu Los Lagos. Zde se, jako první latinskoamerické zemi, povedlo začít pěstovat wasabi, které společnost Golden Wasabi do roku a půl chce začít také komercializovat a prodávat, především pro restaurace v Brazílii, Peru a USA.

Další iniciativou je pěstování datlí. Celkem 1100 datlovníků bylo vysazeno v Pozo Almonte v regionu Tarapacá. Jedná se o plodinu vhodnou pro pěstování v poušti, která zvládne i velké klimatické změny, proto je v budoucnu vhodná pro pěstování právě v Chile.

Zajímavý počin patří společnosti Be Cactus, která se rozhodla pěstovat nopaly, které prodává ve formě prášku do restaurací po celém Chile. Mají již 50 tisíc rostlin, nicméně obchod se v budoucnu budou snažit rozšiřovat. Důležité je zmínit, že v regionu La Araucanía vznikla iniciativa na pěstování jednoho z nejdražších koření na světě - šafránu. Společnost Kelümilla sadila na 60 tisíc rostlin, aby do budoucna mohla toto koření vyvážet.  

Zdroj: El Mercurio
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Chile.

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/chilske-tulipany_-wasabi-nebo-datle-inovace-v-zemedelstvi-prinesly-do-chile-nove-plodiny