Saná 22. prosince (ČTK) - Světový potravinový program (WFP) dnes oznámil, že od ledna vzhledem k nedostatku finančních prostředků sníží potravinové příděly osmi milionům Jemenců. Zároveň varoval, že bez potřebných příspěvků může být nucen přistoupit k dalších škrtům.

Rodiny se sníženými dávkami dostanou od WFP sotva polovinu denního minimálního přídělu. Další škrty podle prohlášení WFP hrozí u jiných programů potravinové pomoci, včetně těch pro podvyživené děti.

Agentury OSN, včetně WFP, již dříve varovaly, že budou muset omezit pomoc kvůli nedostatku finančních prostředků. Ke konci října se podařilo od dárců vybrat jen 2,68 miliardy dolarů z potřebných 3,85 miliardy.

"Zásoby potravin WFP v Jemenu nebezpečně ubývají," uvedla v prohlášení regionální ředitelka Corinne Fleischerová. "Pokaždé, když snížíme množství jídla, víme, že k milionům hladovějících se připojí více lidí, kteří už mají hlad a nemají jistotu jídla. Ale zoufalá doba si žádá zoufalá opatření," dodala.

Plný potravinový příděl podle WFP zůstane pěti milionům Jemenců, které bezprostředně ohrožuje hladomor. WFP ve válkou zmítané zemi poskytuje každý měsíc potravinovou pomoc 13 milionům lidí.

Na prahu hladomoru se Jemen ocitá již sedm let. Boje mezi šíitskými rebely a ústřední vládou společně s pádem ekonomiky a blokádami importu do povstalci ovládaných regionů podle OSN v zemi vyvolaly největší humanitární katastrofu ve světě.

ngl jrm