Praha 21. prosince (ČTK) - Na ministerstvu zemědělství se rozdělí agenda zemědělských komodit a potravinářství mezi dva náměstky, vytvoří se také ekonomická a IT sekce. Vyplývá to z návrhu úpravy tzv. systemizace služebních a pracovních míst, kterou má ČTK k dispozici. Návrh ještě projedná vláda. Podle informací ČTK by měli být v úřadu dva političtí náměstci, jeden z nich Radek Holomčík (Piráti).

Minulý ministr Miroslav Toman (ČSSD) měl za politického náměstka Pavla Veselého (ČSSD). O tom, jaká strana bude mít druhé náměstkovské místo, zatím není jasno.

Podle systemizace se rozdělí agenda současného náměstka Jindřicha Fialky, který by měl řídit potravinářskou sekci. Bude se tak hledat nový náměstek sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání a náměstek pro ekonomiku a IT. "Důvodem je nárůst činností v oblasti digitalizace agend ministerstva zemědělství. Jedná se zejména o vytvoření platforem, které přímo souvisí s plánováním, realizací a dopady nové Společné zemědělské politiky 2021+ na prostředí informačních systémů registrů ministerstva zemědělství," argumentuje ministerstvo v návrhu úpravy systemizace. Do nově vzniklé sekce by měly být přesunuté odbory zemědělských registrů informačních a komunikačních technologií, ekonomiky a rozpočtu a odbor účetnictví a statistiky.

Političtí náměstci by měli být podle informací ČTK jmenováni až po nástupu budoucího ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). V současnosti je řízením resortu pověřený předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Nekula by měl být se zpožděním kvůli nákaze koronavirem jmenovaný až v lednu.

drh mha