Po oficiálním jmenování vlády, které proběhlo 17. prosince 2021 v Lánech, uvedl dnes krátce po poledni premiér Petr Fiala do úřadu Ministerstva životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL). Mezi hlavní dlouhodobé cíle nové ministryně patří ochrana pitné vody a úzká spolupráce s rezortem zemědělství, který povede její stranický kolega Zdeněk Nekula.

Jako ministryně životního prostředí by Anna Hubáčková chtěla rovněž navázat užší spolupráci s rezorty ministerstva průmyslu a obchodu, dopravy a školství. Ráda by také co nejdříve omezila a posléze i zastavila těžbu uhlí a jeho využívání. Za úspěch by považovala, kdyby se tak stalo do roku 2030 a současně s tím chce zavést do praxe častější využívání čistších zdrojů energie.

„Výzvou je podle nás instalace fotovoltaických panelů na střechy rodinných domů a veřejných institucí. Fotovoltaika do budoucna nesmí být jen výsadou bohatých. Veřejné instituce, firmy, ale hlavně domácnosti mají mít možnost budovat si vlastní energetické zdroje. A především domácnosti by už neměly být závislé jen na svých dodavatelích energií a spolu s tím i na stále rostoucích cenách. Máme v koaličním programu, že do čtyř let bude takto využito alespoň sto tisíc střech a já udělám maximum, abychom toho dosáhli,“ uvedla k energetice ministryně Anna Hubáčková.

Své první kroky na ministerstvu by rozdělila na dvě části. K aktuální agendě bude bezesporu patřit dořešení a uzavření ekologické havárie na řece Bečvě. „Tragédie na Bečvě se v žádném případě nesmí opakovat. Musíme nastolit taková opatření, aby k podobným případům vůbec nedocházelo. Vodu a život v ní musíme pečlivě chránit a jakákoliv podobná pochybení rychle a důrazně trestat,“ uvedla nastupující ministryně. „Mou celoživotní profesní snahou a cílem je starost o čistotu a ochranu pitné vody. V této práci budu pokračovat i nadále, protože si musíme co nejdříve a v plném rozsahu uvědomit strategický význam pitné vody. A to je také hlavní důvod, proč její ochranu chceme vložit do ústavy. Jen takto zvýrazníme veřejný zájem na ochraně pitné vody. Což v praxi znamená, že ochrana vody by měla přednost například před výstavbou nebo těžbou,“ vysvětlila Hubáčková, kterou v nejbližších dnech čeká ještě řešení vzniklé situace kolem dolu Turów na česko-polské hranici.

Druhou část agendy pak tvoří především strategické záležitosti, které s sebou přináší nastávající předsednictví České republiky v Radě EU a nyní často diskutovaná dohoda Green Deal neboli boj s klimatickými změnami jako je sucho, povodně, tornáda nebo eroze.

Kdo je Anna Hubáčková

Anna Hubáčková získala titul inženýr na Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně, posléze ještě úspěšně absolvovala bakalářský obor místní správa na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Po studiích pracovala dlouhé roky v oblasti ochrany životního prostředí. V roce 2014 se stala starostkou obce Ratíškovice a od dva roky později uspěla i v senátních volbách. V horní komoře Parlamentu ČR je místopředsedkyní Ústavně-právního výboru, 2. místopředsedkyní senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí, členkou Stálé komise Senátu VODA – SUCHO a předsedkyní Stálé komise pro práci Kanceláře Senátu PČR.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20211218_Premier-Fiala-uvedl-do-uradu-ministryni-zivotniho-prostredi-Annu-Hubackovou