Praha 17. prosince (ČTK) - Končící ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nebude po svém odchodu z postu ministra kandidovat na prezidenta Agrární komory ČR, ani na šéfa Potravinářské komory ČR. Řekl to v rozhovoru s ČTK. O tom, že by Toman usilovat o vedoucí post jedné z těchto organizací, se dlouhodobě mezi zemědělskou veřejností spekuluje.

"Neplánuju se vrátit na agrární ani na potravinářskou komoru do funkce prezidenta. Každá z těchto komor má řádně zvoleného prezidenta či prezidentku," řekl Toman.

Toman byl zvolen do funkce prezidenta Potravinářské komory ČR v roce 2007. Prezidentem komory byl až do svého jmenování ministrem v roce 2018. Komora následně neměla šéfa do konce roku 2019, kdy byla zvolena na čtyři roky současná prezidentka Dana Večeřová.

Prezidentem Agrární komory ČR byl Toman od roku 2014, kdy ve funkci vystřídal Jana Velebu. Po něm v roce 2017 nastoupil na post prezidenta Zdeněk Jandejsek. Nyní je vedení od roku 2020 Jan Doležal, tříletý mandát mu skončí v roce 2023.

Toman také řekl, že zatím neplánuje žádné změny ve své politické orientaci. V létě 2020 se stal členem ČSSD, což bylo rok a půl po podání přihlášky do této strany. Podáním přihlášky se snažil podpořit tehdejšího předsedu strany Jana Hamáčka před volebním sjezdem.

drh jw