Praha 13. prosince (ČTK) - Místo Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je v izolaci kvůli nákaze covidem-19, pověří prezident Miloš Zeman při pátečním jmenování nové vlády vedením ministerstva zemědělství dočasně předsedu lidovců Mariana Jurečku. Po dnešním jednání se Zemanem to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Zvolené řešení navrhl Fiala dnes Pražskému hradu dopisem.

Nekula musel kvůli pozitivnímu testu zrušit schůzku s prezidentem, kterou absolvovali ostatní kandidáti na ministry. Pátečního ceremoniálu v Lánech se nemůže zúčastnit kvůli nařízené izolaci. "Já jsem poslal prezidentovi dopis, ve kterém navrhuji to řešení, že bude řízením resortu pověřen jiný člen vlády, místopředseda vlády Marian Jurečka," řekl Fiala. Nekula se úřadu ujme ve chvíli, kdy opadnou důvody, které jeho jmenování brání.

Jurečka byl ministrem zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) v letech 2014 až 2017. Ve vznikajícím kabinetu koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) mu připadne role místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí.

jzf rem opm snm