Los Angeles 13. prosince (ČTK) - Rozsáhlé požáry, s nimiž se v posledních letech potýká americký stát Kalifornie, negativně ovlivňují rovněž tamní produkci vína. Vzduch plný kouře a popela totiž propůjčuje hroznům nepříjemnou kouřovitou pachuť, která se podepíše i na výsledném alkoholickém nápoji. Vinař Nicolas Quille proto přišel z nápadem, že z nepříliš dobře chutnajícího vína vyrobí zajímavou vodku. Peníze, které za ni utrží, putují na podporu místních hasičů, píše agentura Reuters.

Quille poprvé zaznamenal nepříjemnou pachuť v roce 2017, kdy se požáry přiblížily k okresu Napa, který je známým centrem pěstování vína na západě USA. Když se požáry vyskytly v blízkosti jeho vinic i letos, rychle hrozny sklidil. Učinil tak ovšem příliš pozdě, protože kouř již chuť plodů poškodil. "Bylo to špatné rozhodnutí. Nebylo to tak dobré," řekl.

Namísto toho, aby víno vylil, se však spojil s výrobci destilátů Hangar 1, kteří z vína vyrobili vodku a nazvali ji Smoke Point.

"Textura je velmi pěkná. Je jemná. Skoro jakoby cítíte vůni grilování z dálky," řekl o nápoji Michael Kudra, barman v luxusní restauraci Quince v San Francisku.

Quilleovo vinařství utrpělo kvůli znehodnocené úrodě značnou finanční ztrátu, možnost přeměnit kouřem nasáklé hrozny ve vodku by však podle něj mohla pomoci vynahradit prodělek při příštích sezonách požárů. Jejich intenzita a trvání se v posledních letech výrazně zvyšuje, za čímž podle vědců stojí sucho a velká vedra způsobená zřejmě do značné míry změnami klimatu.

"Pokud se věci obrátí k horšímu a ty požáry budou stále divočejší a častější, je to rozhodně možnost, kterou si musíme nechat v záloze," řekl vinař.

krn jrm