Poslední data z výzkumu provedeného na emirátských univerzitách dokazují celostátní trend zvýšeného zájmu o zdravější stravovaní včetně nabídek snacků v automatech.

Je sice pravdou, že je všude od médií po nabídky supermarketů znát, že zájem o zdravou výživu roste. Základem pro budoucnost ale vždy bude, jakou cestu zvolí mladé generace. V případě Emirátů se to daří. Dotazníky na místních univerzitách ukázaly, že 80 % všech dotázaných by chtělo zdravější nabídku v univerzitních automatech.

Pro upřesnění je nutno říct, že místní automaty nabízejí ještě klasikou nabídku převážně slazených nápojů, čokolády a chipsů. Jelikož se obecně moc dat a analýz ke Spojeným arabským emirátům dohledat nedá, rozhodly se univerzity spojit za pomoci zahraničního australského partnera a vytvořit online dotazník. Jeho výsledky mají být zaslány majitelům automatů a občerstvení ve školách, které se zdají být se svou nabídkou zastaralé.

Během studie 75 % dotázaných uvedlo, že minimálně jednou týdně automat na občerstvení použije. Každý druhý nákup směřuje právě na čokoládu a téměř stejný počet se zaměřuje na smažené brambůrky. Častěji tohoto způsobu prodeje využívá mužská populace. Studie také přišla na to, že 65 % výrobků v automatech má vysoký obsah tuků, cukrů a jsou silně kalorické. Jelikož se Emiráty snaží propagovat zdravou výživu, nabídka na univerzitách by tomu měla odpovídat.

Dokonce 82 % dotázaných by v nabídce raději vidělo sendviče, ořechy, hořkou čokoládu a zdravější nápoje. Na druhou stranu většina z dotázaných odpověděla, že by si v automatu nejspíše nekoupila čerstvé ovoce, proteinové tyčinky nebo mléko bez příchuti.

Důvodem, proč mě tyto výsledky zaujaly je fakt, že se v posledních letech Emiráty snaží změnit přístup ke stravování. A na kom jiném nejlépe otestovat změny než na mladší generaci. Z tohoto pohledu jsou tedy na správné cestě. Zdravá výživa v Emirátech opravdu zažívá boom. Popularita je vidět nejenom v médiích, obchodech nebo na specializovaných veletrzích, ale především v nákupních košících zákazníků. A to je to hlavní. Naštěstí už je i několik českých potravinářů, kteří jsou tohoto boomu součástí.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mobil:+ 420 602 768 207, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/saudska-arabie-investuje-na-ukrajine-do.html