Kasein je bílkovina obsažená z 80 % v kravském mléce a představuje dobrý zdroj aminokyselin. Dodává sýrům veškerou jejich funkčnost včetně tažnosti a schopnosti tání. Část spotřebitelů však díky alergii na kasein a intoleranci laktózy nemůže běžné sýry konzumovat. Toto omezení se rozhodla řešit Magi Richani ve svém start-upu Nobell Foods zaměřenému na produkci rostlinného kaseinu pro výrobu vegetariánských náhrad sýrů.

Její společnost využívá k produkci kaseinu geneticky upravené sójové boby. Po více než čtyřech letech výzkumu se jim podařilo objevit způsob, jak vyrobit rostlinný kasein se stejnou chutí a texturou, jako má klasický kasein z kravského mléka. 

Benefitem je bezesporu i to, že při jeho výrobě nedochází (narozdíl od běžného chovu skotu) k poškozování životního prostředí.

Tým ze společnosti Nobell Foods se zaměřuje na výrobu mozzarelly a čedaru, tedy dva druhy sýrů, které tvoří 60 % spotřebovaného sýra v USA. Sýry budou k dispozici na trhu koncem roku 2022 nebo začátkem roku 2023.

Zdroje:

 

 

Zdroj: BIOTRIN

Link: https://www.biotrin.cz/sojove-boby-jako-novy-producent-kaseinu-na-vyrobu-syra/?utm_source=zpravodaj&utm_medium=e-mail&utm_campaign=S%C3%B3jov%C3%A9%20boby%20jako%20nov%C3%BD%20producent%20kaseinu%20na%20v%C3%BDrobu%20s%C3%BDra?