Brno 25. listopadu (ČTK) - Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2022 je Chardonnay barrique, EGO No. 97, 2019, výběr z hroznů ze Zámeckého vinařství Bzenec. Pořadatelé to oznámili v tiskové zprávě po skončení hodnocení.

Vítězné Chardonnay pochází z vinařské oblasti Morava, slovácké Podoblasti, vinařské obce Vracov a viniční trati Klínky. "Víno má nádhernou zlatožlutou barvu se zelenými odlesky. Vůně je plná žlutého ovoce, medu, rozinek a podpořená vanilkou. V chuti je zejména kulaté, krásně hebké a široké s tóny vanilky a jemně praženého oříšku," charakterizoval šampiona pro příští rok ředitel vinařství Bořek Svoboda.

Do soutěže, jejíž nominační kola za jednotlivé podoblasti se uskutečnila v minulých měsících, se letos přihlásilo 2402 moravských a českých vín, tedy o 139 méně než loni. Ve finálovém kole posuzovala odborná porota 400 vzorků.

"I přes všechny obtíže posledních dvou let na aktuálním ročníku vidíme, jak se celý vinařský obor neustále posouvá kupředu a kvalita moravských a českých vín roste s ním. Bylo to vidět i v hodnocení vín v 'superkomisi' pro výběr šampiona, kdy rozdíly v hodnocení na prvních místech byly velmi malé," uvedl ředitel pořádajícího Národního vinařského centra Pavel Krška.

Kompletní seznam výsledků, a tedy i složení Salonu vín pro rok 2022 zveřejní pořadatelé na přelomu ledna a února. Pokud to situace v souvislosti s pandemií dovolí, bude jej provázet i předání ocenění vítězům jednotlivých kategorií, nejlepší kolekci i medailistům.

Od února se pak pro návštěvníky obvykle otevírá i samotný Salon vín. Celoročně je ve Valticích prezentováno 100 nejlepších vín s oceněním Zlatá medaile Salonu vín. Mimo to jsou v krátkodobých prezentacích nabízena vína s oceněním Stříbrná medaile Salonu vín, vína oceněná na zahraničních soutěžích nebo mladá růžová vína. Součástí expozice je také Síň slávy vinařství ČR.

ska hj