Praha 22. listopadu (ČTK) - Potravinové banky nutně potřebují od státu vyplatit alespoň deset milionů korun, aby udržely provoz. Zvýšil se objem nashromážděných potravin, tím vzrostly i náklady. Za současné situace, kdy navíc stouply ceny pohonných hmot či energií nejsou banky schopné nadále fungovat. ČTK to dnes řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Ministerstvo zemědělství (MZe), pod které banky spadají, na dotaz ČTK uvedlo, že prostřednictvím dotací bankám letos vyplatilo zhruba 72 milionů korun. V této částce bylo zohledněno i zvýšení o 20 milionů korun schválené sněmovním zemědělským výborem. Resort tak vyplatil požadavky bank v plné výši, uvedl mluvčí MZe Vojtěch Bílý.

Potravinové banky letos podle Láchové z dotačního programu MZe vyčerpaly přibližně 65,6 milionu korun. Úřad podle ní vzhledem k limitům podpory na jednoho žadatele nemohl vyplatit 72 milionů korun, maximální výše činila podle ní 70 milionů korun, o což ani banky nežádaly. "Dle dopisu paní ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), který nám byl zaslán 8. listopadu byla alokace programu 83 milionů korun, po navýšení. Tento dopis byl reakcí na podklady k dofinancování, v němž jsme vzhledem ke zvyšujícímu se obratu a s tím souvisejícím nákladům žádali o deset milionů v dofinancování," uvedla Láchová.

V rámci poskytnuté dotace je možné podle Bílého podporovat pouze sběr a skladování potravin, nikoliv jejich distribuci potřebným. "Rovněž nelze finančně podporovat jiné činnosti, jako je například distribuce roušek, antigenních testů, oblečení, drogerie atd., byť jde jistě o důležitou činnost potravinových bank. Finanční dotace tedy neslouží k financování celého provozu potravinových bank, ale pouze má potravinové banky dílčím způsobem podporovat v oblasti sběru a skladování potravin, které by se jinak staly potravinovým odpadem," řekl. MZe podle něj dlouhodobě upozorňuje na nutnost zapojení také další resortů do pomoci těchto organizací.

Láchová souhlasí, že zapojení dalších ministerstev do podpory činnosti potravinových bank je pro budoucí zachování provozu nezbytné. Banky podle ní nedistribuují oblečení. Drogistického zboží rozvážejí podle ní jen velmi omezené množství. "Tato činnost je spojena pouze se Sbírkami potravin a distribucí programu POMPO, které nejsou žádným způsobem sanovány z dotace poskytované MZe," uvedla dále Láchová.

Bílý doplnil, že MZe poskytlo od roku 2016 na provoz a vybavení potravinových bank zhruba 376 milionů korun, z toho 231 milionů bylo určeno na podporu provozu.

V České republice působí 15 potravinových bank, podle Láchové zásobují 160.000 lidí. Počet potřebných podle ní stále přibývá, v loňském roce se zvýšil o více než 60 procent. Banky by podle Láchové letos mohly dosáhnout obratu okolo 10.000 tun potravin, loni jich shromáždily 7000 tun, řekla dříve.

jif mal