Čínské ministerstvo obchodu tento týden zveřejnilo data dokládající, že ceny potravin v Číně stoupaly každý říjnový týden. Nejvýrazněji rostou ceny zeleniny, jejichž produkce byla poznamenána nepřízní počasí ve významných produkčních oblastech.

Dle zpravodajského serveru Caixin stoupla průměrná týdenní cena sledovaných druhů zeleniny v týdnu do 24. října o 24 % oproti průměru před pěti týdny. Růst během posledního říjnového týdnu zaznamenaly i ceny vepřového masa, které stouply o 10,6 %. Vysoká cena vstupních surovin a energií nutí zvyšovat ceny i největší čínské potravinářské firmy. Caixin uvádí, že některé musely za poslední měsíc zvednout své ceny až o 18 %.

V průběhu uplynulého týdne vzbudilo na čínských sociálních sítích značný rozruch oznámení zveřejněné čínským ministerstvem obchodu na svých webových stránkách. Jeho hlavním poselstvím bylo, že místní úřady podniknou kroky pro zajištění dostatečné nabídky a cenové stability zeleniny a produktů denní potřeby během blížící se zimy a jara, což není vzhledem k současné situaci překvapivé sdělení. Číňany však více vyvedl z míry závěr oznámení, kde ministerstvo nabádalo občany, aby si pořídili určité množství zásob pro uspokojení jejich každodenních a neočekávaných potřeb. V mnohých tato věta vzbudila paniku a začali okamžitě shánět rýži, olej, instantní nudle, sušenky a další zásoby vhodné pro dlouhodobé skladování, protože nedostatek kontextu je vedl k domněnce, že se může blížit i vojenský konflikt. Státní média začala v reakci na takto silnou odezvu publikovat články, ve kterých vysvětlovala, že se jedná o preventivní opatření pro případ možných lockdownů v souvislosti covid-19. Čína, která nadále udržuje politiku nulové tolerance covid-19, se nyní potýká s šířením viru, proti čemuž bojuje masivním testováním a přísnými plošnými karanténami.

Ondřej Plaček
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu

 

Mobil: +420 702 176 276, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Čínské úřady doporučují občanům vytvořit si zásoby (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)