Praha 2. listopadu (ČTK) - Celkem 53 českých potravinářských firem získalo letos plakety a diplomy v rámci soutěže Česká chuťovka. V jejím 13. ročníku dnes uspěli se svými produkty nejen velcí výrobci potravin, ale rovněž menší společnosti. Mezi ně patřila znojemská společnost Bouda 1883, která navazuje na tradiční výrobu marmelád, Tradiční pivovar v Rakovníku nebo pražské Řeznictví Hudera a syn. Titul Rytíř české chuti získal Jiří Souček, který je obchodním ředitelem firmy Uzeniny Beta z Kojetic u Prahy.

Hodnotící porota rozdělila stejně jako loni a předloni 185 ocenění, uvedl při vyhlašování výsledků v sídle Senátu ředitel soutěže Josef Sléha ze společnosti Sympex Group. V souběžné soutěži Dětská chuťovka, v níž přihlášené výrobky hodnotila dětská porota, se prosadilo 16 výrobků. Novinářské ceny obdržely společnosti Beas za vícezrnný chléb, Globus za svůj luncheon meat a havlíčkobrodský Měšťanský pivovar s pivem Rebel Hořká 11.

Cílem soutěže je pomoci spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. "Česká chuťovka si na nic nechce hrát," uvedl Sléha. Podle něj by lidé neměli podléhat tlaku foodblogerů a výživových poradců jakýchsi novodobých sociálních inženýrů.

Hlavním kritériem soutěže je především chuť, ale i vzhled, vůně a konzistence výrobku. Soutěž je pořádána ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Senátem a jeho komisí pro rozvoj venkova a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech, kdy vrcholilo období honby spotřebitelů za co nejlevnějšími potravinami, čemuž se přizpůsobovali nejen prodejci, ale i výrobci potravin, aby obstáli v konkurenci levných výrobků mnohdy ze zahraničí. Podle pravidel se soutěží například v kategorii pekařských, cukrářských, mléčných i masných výrobků. Svoji kategorii mají třeba nealkoholické nápoje, ale i piva, vína a lihoviny.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i další označení, například logo Vím, co jím, které označuje potraviny obsahující vyvážené výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

mhm mal