Treviso 1. listopadu (ČTK) - Ve věku 93 let zemřel restauratér Ado Campeol, kterému italská média přezdívají otec tiramisu. Campeol byl majitelem restaurace Le Beccherie v severoitalském Trevisu, kde slavný dezert vymyslela jeho manželka a šéfkuchař, upozornil zpravodajský server BBC.

Pokrm, jehož součástí jsou piškoty namočené v kávě a mascarpone, zařadila restaurace na svůj jídelní lístek v roce 1972. Od té doby se stal stálicí italské kuchyně a oblíbili si ho kuchaři po celém světě. Rodina si ho však nikdy nedala patentovat.

O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory, včetně tvrzení, že se podával jako afrodiziakum v nevěstinci ve městě Treviso. Všeobecně je však uznáváno, že recept vznikl v Campeolově restauraci.

Podle spoluvynálezce dezertu, šéfkuchaře Roberta Linguanotta, vznikl tento pokrm náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny. Linguanotto upustil do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone a když si všiml, že směs má příjemnou chuť, řekl to Campeolově manželce Albě. Dvojice pak dezert zdokonalila přidáním podlouhlých piškotů namočených v kávě a posypala ho kakaem. Nazvalo ho tiramisu, což v překladu znamená vytáhni mě nebo zvedni mě.

V roce 1981 se pokrm objevil v místním časopise Veneto, který se věnuje jídlu a vínu, jako jeden z nejznámějších italských dezertů.

Varianty tiramisu obsahují alkohol, ale původní recept, certifikovaný italskou gastronomickou akademií v roce 2010, je bez alkoholu, protože je určen dětem.

irl jd