Praha 25. října (ČTK) - Výrobky z geneticky upravených plodin by měly být podle většiny Čechů značeny. Asi třetina dotázaných se obává vlivu těchto plodin na zdraví lidí. Zhruba dvě třetiny Čechů by ochutnaly schválenou a ověřenou potravinu z geneticky modifikovaných plodin. Někteří lidé by dokonce takovým potravinám dali za určitých podmínek přednost před běžnými výrobky. Vyplývá to z červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Pojem geneticky modifikované plodiny je pro řadu lidí stále velkou neznámou. Ačkoli se s ním setkaly asi tři čtvrtiny dotázaných, jen méně než desetina z nich si byla jista, co tento pojem znamená. Z lidí, kteří o geneticky modifikovaných plodinách slyšeli, má navíc o toto téma zájem pouze pětina. O problematiku geneticky upravených plodin se podle CVVM více zajímají lidé ve věku 20 až 44 let, pravicově orientovaní a s dobrou životní úrovní.

Více než tři čtvrtiny Čechů si myslí, že potraviny obsahující složky z geneticky modifikovaných plodin by měly mít tuto informaci v popisku či na etiketě. Pětina dotázaných řekla, že je podle nich genetická úprava plodin morálně nepřijatelná. Třetina lidí si myslí, že potraviny z geneticky upravených plodin mohou ohrozit lidské zdraví.

"Přestože jsou geneticky modifikované organismy (GMO) komerčně dostupné téměř 30 let, obavy části veřejnosti z jejich využití stále přetrvávají," sdělil k průzkumu CVVM Vojtěch Hudzieczek z Biofyzikálního ústavu Akademie věd. "Jakkoli je drtivá většina léků vyráběna za přispění GMO mikroorganismů, na potraviny vyrobené z GMO plodin či zvířat krmených GMO rostlinami pohlížejí konzumenti často skrz prsty. To je patrné zejména v Evropě, kde zároveň restriktivní legislativa komplikuje pěstování GMO plodin. Tato situace přetrvává i přes silný apel na změnu z řad vědecké komunity a zemědělských organizací," doplnil.

Pokud by ale účastníci průzkumu dostali příležitost ochutnat schválenou a ověřenou potravinu z geneticky upravených plodin, využily by toho skoro dvě třetiny z nich. Část lidí by také dala potravinám z modifikovaných plodin přednost před ostatními za splnění určitých podmínek. Přibližně pětina by upřednostnila takovou potravinu, pokud by obsahovala více zdraví prospěšných látek, 11 procent lidí by k tomu přiměla nižší cena a pět procent lidí to, kdyby geneticky upravené plodiny pro daný výrobek pocházely z Česka.

Zhruba polovina Čechů si navzdory rozdílným názorům na geneticky upravené plodiny myslí, že se bez takových plodin lidstvo v budoucnu neobejde. Téměř tři pětiny lidí by pak povolily už nyní využívání potravin z modifikovaných plodin v zemích, které se potýkají s nedostatkem potravin.

Průzkum CVVM provádělo od 10. do 26. července. Zúčastnilo se ho 884 obyvatel Česka starších 15 let.

jch ver rot