Praha 21. října (ČTK) - Přenášení povinností kontrol bezinfekčnosti na restauratéry není vhodné, povede k ekonomickým ztrátám. Píše to předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal ministrovi Adamu Vojtěchovi (za ANO) a zároveň ho žádá, aby změnu opatření ještě zvážil. ČTK má dopis k dispozici.

"Jak již bylo v minulosti ze strany našeho svazu komunikováno, domníváme se, že přenášení povinnosti k provádění kontrol bezinfekčnosti zákazníků restaurací a obdobných provozen na provozovatele uvedených vhodné a povede k opětovnému enormnímu zatížení daných provozoven omezeními, která jim způsobí další ekonomické ztráty," napsal Šámal.

Svaz podle něj respektuje pravomoci státu a bude se snažit, aby pravidla byla dodržovaná, ale souhlasí s nimi a považuje je za nevhodná. Zároveň se svaz distancuje od ministrových tvrzení do médií, podle kterých mělo být opatření projednané se zástupci pivovarů. To podle Šámala není pravda.

"Pokud je mi známo, o tom, že Vaše ministerstvo zvažuje zavedení takovéhoto režimu v restauracích a obdobných provozovnách se se zástupci našeho odvětví diskutovalo naposledy v červnu tohoto roku s tím, že od uvedeného záměru Vaše ministerstvo upustilo právě na základě vznesených argumentů ze strany zástupců provozovatelů uvedených opatření," dodal v dopise Vojtěchovi.

Vláda na středečním mimořádném jednání rozhodla, že provozovatelé stravovacích provozů budou muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo platném negativním testu. Zákazníkovi, který se dokladem neprokáže, neumožní vstup do podniku, nebo mu neposkytnou službu.

drh mal