Brno 12. října (ČTK) - Mladého vína označeného značkou Svatomartinské by měli vinaři letos vyrobit srovnatelné množství jako před pandemií, tedy asi 2,2 milionu lahví. Zároveň by se po roční pauze měl uskutečnit tradiční velký košt těchto vín v Brně na náměstí Svobody. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který ochrannou známku vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům.

"Podle předběžných informací se co do objemu produkce vracíme na předcovidovou úroveň, a opět se tak můžeme těšit na více než 2,2 milionů lahví svatomartinského vína. O kolik přesně to bude, a jestli náhodou nepřekonáme zatím rekordní ročník 2016, budeme vědět až začátkem listopadu. To bude uzavřeno odborné hodnocení kvality a rozhodne se o konečném počtu vín, která budou moci nést značku Svatomartinské 2021," uvedl ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec.

V loňském roce, kdy byla většina svatomartinských koštů a souvisejících akcích kvůli pandemii zrušena, vinaři dodali na trh 1,75 milionu lahví svatomartinského. V nabídce bylo 312 druhů vín od 74 vinařů. Lidé mohli vína koupit hlavně v kamenných obchodech a na internetu, restaurace byly uzavřené.

Sklizeň hroznů se letos kvůli počasí o jeden až dva týdny opozdila, výrobu mladého vína to ale neovlivní. "Podle odhadu je nyní sklizeň hroznů zhruba v polovině, přičemž hrozny na výrobu svatomartinských vín jsou už sklizeny všechny. Výroba je ve finálním stadiu, tedy víno dokváší a pomalu se stáčí a filtruje. Vše je správně načasované tak, aby si lidé mohli již za měsíc vychutnat letošní ročník," uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Vinařský fond plánuje také tradiční největší ochutnávku v Česku na brněnském náměstí Svobody. Tento košt nabídne 100 vzorků od stovky různých vinařů, jeho součástí bývá i slavnostní společné otevírání vína 11. listopadu v 11:00.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. Mladá vína s tímto označením se mohou prodávat až od 11. listopadu, kdy slaví svátek Martin.

Kromě Svatomartinských jsou ale na trhu i další mladá vína z letošních hroznů. Nabízí je například Vinařství Lahofer, Vinařství Waldberg, Vinařství Hanzel, ale také Chateau Valtice. Vinařství v jejich názvu většinou používají právě slovo mladý nebo mladá.

ska hj