Rožmberk (Jindřichohradecko ) 11. října (ČTK) - Třeboňští rybáři zahájí dnes výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50.000 lidí, druhý rok po sobě kvůli koronavirovým omezením zrušili. Rybáři čekají výnos 150 tun ryb. Lidé si mohou kapry koupit na sádkách, kilogram za 88 korun. ČTK to řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Rybník vyloví rybáři namísto o víkendu v pracovních dnech. Výlov potrvá do 14. října. "Je v duchu covidových opatření. Rybáři museli omezit své doprovodné akce, které v minulosti lákaly širokou veřejnost, například gastronomické zážitky. Rybník Rožmberk letos jako v minulém roce lovíme ve všedních dnech. Situace nám umožňuje pouze to, že na našich sádkách pod hrází rybníka prodáváme živé ryby. Zájemci si je tam můžou koupit," řekl Malecha.

Z podzimních výlovů, jež začaly před necelými dvěma týdny, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun tržních ryb a 300 tun vedlejších ryb. Na podzim ještě třeboňští rybáři vyloví třeba rybníky Horusický, Dvořiště či Svět.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

vkc dr