Brno 29. září (ČTK) - Na jižní Moravě začala v těchto dnech hlavní část vinobraní, výnos z vinohradů je podle prvních odhadů spíše průměrný, kvůli počasí je v některých částech kraje v hroznech vyšší obsah kyselin, zejména kyseliny jablečné. Pokud by se vrátilo slunečné počasí, je šance, že její obsah ještě klesne, řekli ČTK dotázaní zástupci vinařů.

"Podle informací, které mám od vinařů, zatím kvalita hroznů vypadá velmi dobře, kyselinka je možná trochu vyšší, ale s tím se dá pracovat. Část hroznů navíc ještě visí na vinici a bude se vyvíjet," poznamenal prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

První odhady výnosu jsou podle něj průměrné, hlavní část vinobraní bude pravděpodobně končit ještě v říjnu.

Podle Pavla Pavlouška z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity úroveň kyselin a zejména kyseliny jablečné zvýšilo počasí na přelomu srpna a září, kdy byly velmi chladné noci. "Aromaticky hrozny zrály dobře, ale kyselina jablečná se hůř odbourávala. Právě vyšší kyselina jablečná bude asi znakem tohoto ročníku, takové počasí, aby se v hroznech významněji odbourávala, už asi nepřijde," podotkl Pavloušek.

Situace ve vinohradech se může lišit v závislosti na místních podmínkách. Vinařství Vinium Velké Pavlovice z Břeclavska hodnotí letošní výnos zatím spíš jako podprůměrný a právě obsah kyselin označuje jeho ředitel za problematický. "Bohužel hrozny často nemají požadované parametry, vyskytuje se vysoký obsah kyselin, mezi organickými dominuje jablečná kyselina a i cukernatosti jsou o něco nižší v porovnání s běžným rokem na konci září," zhodnotil kvalitu hroznů provozně-výrobní ředitel Václav Osička.

Ač hlavní část vinobraní nabrala necelé dva týdny zpoždění ve srovnání s předchozími lety, výroba oblíbených mladých a svatomartinských vín, která se otevírají 11. listopadu, není podle Martina Chlada ohrožená. "Nebojím se, že by tento posun nějak ohrozil výrobu těchto vín, myslím, že se všechno stihne, a to i v dobré kvalitě," doplnil prezident Svazu vinařů.

ska hj