Londýn 26. září (ČTK) - Britská vláda vydá až 10.500 dočasných víz pro řidiče nákladních automobilů a pracovníky v drůbežářském průmyslu. Reaguje tak na problémy v zásobování způsobené nedostatkem pracovních sil. V Británii dnes byly podle asociace prodejců benzinu PRA tisíce čerpacích stanic bez pohonných hmot. Dočasná víza mají zmírnit dopady těchto potíží na přípravy na vánoční svátky, informoval server BBC.

Britská vláda se dosud zdráhala řešit nedostatek pracovních sil uvolněním imigrační politiky. Nyní se však rozhodla vydat až 5000 tříměsíčních víz pro řidiče nákladních vozů a dalších až 5500 pro pracovníky v drůbežářství. Britská obchodní komora však tento krok považuje za nedostatečný a přirovnala ho k hašení ohně náprstkem vody.

Večer vláda oznámila ještě jeden krok, který se týká konkrétně situace na čerpacích stanicích. Pozastavila pro dodavatele pohonných hmot platnost zákona o hospodářské soutěži, aby různé společnosti mohly sdílet informace a "efektivněji spolupracovat" na minimalizaci rozsahu výpadků. Deník The Guardian zároveň přišel s informací, že kabinet premiéra Borise Johnsona zvažuje plán podpořit rozvoz benzinu nasazením armády.

Asociace silničních dopravců RHA odhaduje, že v Británii nyní chybí až 100.000 řidičů nákladních aut. Za nedostatkem řidičů stojí více faktorů, včetně pandemie covidu-19 a odchodu Británie z Evropské unie. Nedostatek řidičů způsobuje výpadky v dodávkách různého zboží, včetně pohonných hmot nebo potravin pro supermarkety.

"Vím, jak jsou po 18 obtížných měsících pro nás všechny tyto Vánoce důležité. Podnikáme proto tyto kroky, abychom zajistili, že přípravy zůstanou na dobré cestě," uvedl k rozhodnutí o dočasných vízech ministr dopravy Grant Shapps. Dříve přitom vláda dočasná víza odmítala, a to na navzdory výzvám maloobchodních a logistických společností k jejich zavedení.

Vláda upozornila, že tato víza nejsou dlouhodobým řešením. Tím je podle ní zaměstnávání více britských řidičů s vyššími platy a lepšími pracovními podmínkami, napsala agentura Reuters.

Kvůli obavám z nedostatku pohonných hmot se v posledních dnech tvoří u britských čerpacích stanic až několikahodinové fronty. Shapps dnes Brity vyzval, aby benzin nakupovali běžným způsobem. "Paliva je dostatek," prohlásil. Dodal, že pokud by lidé tankovali pouze tehdy, kdy to skutečně potřebují, netvořily by se fronty a na čerpacích stanicích by bylo stále dost benzinu.

Podobně situaci vidí šéf asociace PRA Brian Madderson, podle kterého je příčinou aktuálních problémů "zkrátka a jednoduše nakupování v panice". "V téhle zemi je spousta paliva, jenom je na špatných místech pro motoristy. Je stále v terminálech a v rafineriích," řekl BBC.

Jeho organizace zároveň oznámila, že z téměř 5500 nezávislých čerpacích stanic, které zastupuje, dnes asi dvě třetiny hlásily, že už neměly co prodávat. Ostatní jsou údajně "částečně na suchu" a brzy jim pohonné hmoty dojdou.

Podle průzkumu společnosti Opinium, který zveřejnil list The Observer, se zhruba dvě třetiny voličů domnívají, že vláda krizi v zásobování řeší špatným způsobem. Brexit označilo za "zcela nebo částečně na vině" 68 procent respondentů, ovšem ještě větší část z nich (76 procent) ukázala v tomto směru na pandemii covidu-19. Evropské unii lze připisovat vinu podle 48 procent dotázaných.

Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer podrobil vládu kritice za to, že podle něj po referendu o brexitu nebyla schopna naplánovat opatření k řešení nedostatku pracovních sil. "Jde tu o naprosto nedostatečné plánování," uvedl. "Bylo to předvídatelné," dodal.

lex pmh mka