Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku ve prospěch zdravého životního stylu. Buď se jedná o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace vede ke vzniku obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání prospěšných složek, jako jsou např. vlákninabílkoviny nebo některá z mikroživin. Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.

 

Reformulace je významný nástroj, který usnadňuje volbu zdravých potravin. Zlepšením složení potravinářských výrobků se v roce 2016 zabývala Rada Evropské unie, která za podmínky respektování kulturních a stravovacích návyků členských zemí nasměrovala reformulace potravin hlavně do oblasti snižování energetické denzity a obsahu solinasycených mastných kyselin, přidaných cukrů a transmastných kyselin v těch státech EU, kde se stále nabízejí potraviny s jejich vysokým obsahem. Na snížení celkového objemu konzumované stravy je zaměřena strategie reformulace, která se zabývá zvýšením dostupnosti malých nebo zmenšených porcí.

  • Co pro spotřebitele znamená "Reformulace potravin a nápojů"?
  • Jak spotřebitel pozná reformulované potraviny a nápoje a kde je vyhledá?
  • Přínos reformulovaných potravin a nápojů pro spotřebitele v jeho jídelníčku
  • Jak může výrobce zařadit reformulované potraviny a nápoje do databáze?

 

Více na www.reformulace.cz

 

Informace pro výrobce

Informace pro spotřebitele