Praha 13. září (ČTK) - Letošní sklizeň obilovin a řepky je u konce. Dnes to uvedlo ministerstvo zemědělství. Produkce obilovin činí 7,55 milionu tun, což je více než 7,4milionová predikce Agrární komory z konce srpna i více než předpověď Českého statistického úřadu, která hovořilo o zhruba sedmi milionech tun. Letošní průměrný výnos je 6,11 tuny na hektar, o 0,06 procenta více než loni.

U nejčastěji pěstované pšenice činila výnosnost 6,72 tuny na hektar, celkem se jí sklidilo 4,77 milionu tun. "Kvalita pšenice je převážně dobrá, a to s ohledem na všechny jakostní parametry. U vzorků sklizených po deštích se častěji vyskytují porostlá zrna, mají nižší objemovou hmotnost a v některých případech nevyhovující číslo poklesu. U této později sklizené pšenice se také častěji vyskytují fuzariózní zrna," uvedlo ministerstvo. Fuzariózy jsou závažným onemocnění obilnin.

Řepku zemědělci sklidili ve všech krajích s průměrným výnosem 3,11 tuny na hektar, což bylo o 0,31 procenta méně než loni. Celkově její produkce dosáhla 1,06 milionu tun.

Letos byly žně opožděné o několik týdnů, loni bylo sklizeno na začátku září. Letošní sklizeň obilovin komplikovaly deště, pole byla podle vyjádření Agrární komory ČR na začátku srpna podmáčená, lokálně se tvořily až močály. Zemědělci tak nemohli vyjet na některá pole s technikou.

I nyní, když už za celou ČR je sklizeno v průměru 100 procent, zůstává nesklizeno několik procent polí v Karlovarském a Libereckém kraji.

drh jw