Brusel 9. září (ČTK) - Soudní dvůr Evropské unie dnes podpořil francouzské výrobce šampaňského, kteří bojují za větší ochranu tohoto alkoholického nápoje. Sdružení výrobců podniklo právní kroky proti španělskému termínu "champanillo", který podle něj porušuje právní ochranu názvu, jenž šampaňské odvozuje od stejnojmenného regionu. Soudní dvůr EU uvedl, že označení porušuje chráněné označení původu. Informovala o tom agentura Reuters.

Sdružení Comité interprofessionnel du vin de Champagne usiluje, aby řetězec tapas barů ve Španělsku nesměl na cedulích a sociálních sítích používat označení „champanillo", které ve španělštině znamená malé šampaňské. Označení šampaňské víno se smí používat jen u sektů vyrobených ve Francii v oblasti Champagne.

Obchodní soud v Barceloně požadavek sdružení zamítl. Cedule s nápisem "champanillo" podle něj neoznačovala alkoholický nápoj, ale vztahovala se k prostorám určeným ke stravování a k výrobkům, které nejsou právně chráněné.

Sdružení se proti rozhodnutí odvolalo k provinčnímu soudu v Barceloně, který požádal Soudní dvůr EU o pokyny, zda se známky chráněného původu, jakou má šampaňské, vztahují kromě výrobků i na služby. Podle Soudního dvora EU se k nim vztahují a byly navrženy tak, aby poskytovaly záruku kvality vzhledem k zeměpisnému původu a zabránily třetím stranám, které se snaží profitovat z pověsti těchto výrobků.

Soudní dvůr EU uvedl, že termín "champanillo" vyvolává v mysli průměrného evropského spotřebitele jasnou spojitost se šampaňským, a porušuje proto chráněné označení původu. Definitivní rozhodnutí spočívá na provinčním soudu v Barceloně.

Francouzští výrobci šampaňského v současné době bojují i proti novému ruskému zákonu, který nutí zahraniční výrobce přidávat na lahve šampaňského označení "šumivé víno". Výrobci ruského šumivého vína mohou nadále používat termín šampaňské. Výrobci proto vyzvali k zastavení vývozu nápoje do Ruska.

ban mka