Brno 8. září (ČTK) - Veletrh pro živočišnou výrobu Animal Tech a Národní výstavu hospodářských zvířat, které dnes končí na brněnském výstavišti, navštívilo od neděle 20.000 lidí. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek s tím, že šlo převážně o odborníky. Šlo po roce a půl o první větší akci s návštěvností přes 10.000 lidí, poslední takovou byl Motosalon v březnu 2020, na který přišlo za čtyři dny 55.000 lidí.

Veletrh, který byl letos asi o čtvrtinu menší než před pandemií, přitom na výstavišti připravovali teprve od jara. "Ještě v květnu jsme nevěděli, zda se výstava bude konat. Přesto jsme do toho šli společně se svazy chovatelů a dalšími partnery. V relativně krátké době se podařilo připravit standardní veletrh na úrovni minulých let," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Ve dvou pavilonech brněnského výstaviště a na volných plochách mezi nimi bylo k vidění téměř 1000 kusů skotu, ale také ovcí, koz, prasat a koní. Součástí programu byly soutěžní přehlídky plemen, národní šampionáty i chovatelské přehlídky koní. Pro chovatele hospodářských zvířat i koní je osobní kontakt a možnost předvést zvířata reálně a ne pouze na videozáznamu velice důležitá.

"Jsem rád, že se konečně něco odehrálo a mohli jsme se setkat se spoustou chovatelů, se kterými jsme si dlouho spíš telefonovali , ale neviděli se osobně. Mohli jsme prezentovat naše nejlepší zvířata a porovnat je mezi sebou," uvedl Petr Zajíček, místopředseda Českého svazu chovatelů málopočetných dojných plemen.

Další velký veletrh je naplánovaný na začátek října, kdy by se měly uskutečnit bezpečnostní veletrhy Idet, Pyros a Iset přeložené z letošního jara. Také ty v minulosti navštěvovalo více než 20.000 lidí. Největší akcí ale má být listopadový Mezinárodní strojírenský veletrh, který navštěvovalo okolo 80.000 lidí a jehož minulý ročník byl zrušen.

ska sd