Chodouň (Berounsko) 7. září (ČTK) - Žně ve středních Čechách téměř končí, i přes komplikovanější průběh sklizně kvůli špatnému počasí jsou výnosy slušné. Především ozimy budou mít zřejmě meziročně vyšší výnosy, řekl dnes ČTK Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství, který hospodaří v Chodouni na Berounsku. Řepka je v regionu sklizená kompletně, obiloviny jsou pod střechou z více než 92 procent, ještě zbývá například sklidit téměř polovinu ploch osetých ovsem, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Sklizeň v tuzemsku letos postupovala oproti předchozím rokům výrazně pomaleji, důvodem byly opakované deště. Na výnosech se to ale výrazně neprojevilo. "Potvrzuje to, že porosty byly v dobrém stavu a že i průběh počasí nenapáchal takové škody," uvedl Stehlík. Kvalitní potravinářské obilí se podle něj sklízelo především zkraje žní. Nyní se sklízí spíše obilí s nižší, takzvaně krmnou kvalitou.

Ve středočeském regionu bylo letos dohromady oseto obilovinami přes 251.000 hektarů půdy, řepka rostla téměř na 81.000 hektarech. V celé ČR bylo obilovinami oseto více než 1,2 milionu hektarů půdy a řepkou přes 342.000 hektarů půdy.

Minulý rok ve Středočeském kraji sklidili zemědělci dle Českého statistického úřadu obiloviny z 258.629 hektarů půdy, sklizeň činila 1,365.527 tun a průměrný výnos 5,28 tuny na hektar. Řepka loni v regionu zabírala přibližně 88.500 hektarů ploch, zemědělci jí sklidili přes 300.000 tun s průměrným výnosem 3,42 tuny na hektar.

sbe gcm