Nepříznivé počasí jako jarní mráz a poté dlouhotrvající sucho a vysoké teploty se nepříznivě projevilo na letošní úrodě brambor v Bosně a Hercegovině. Sucho a vysoké teploty způsobily, že výnosy z ploch osazených bramborami budou nižší i o více než 30 % oproti minulým rokům.

V loňském roce navíc byl na trhu Bosny a Hercegoviny přebytek brambor, který způsobil, že řada pěstitelů brambor nemohla produkci prodat a tím se dostali do situace, kdy neměli prostředky na novou sazbu. Osázena je tedy menší plocha a zpravidla také méně kvalitní sadbou. Tato situace nyní vede k celkovému nedostatku brambor na trhu v Bosně a Hercegovině a nárůstu cen. Aktuální velkoobchodní cena brambor se pohybuje kolem 0,30 EUR za jeden kilogram, což je skoro dvojnásobek oproti cenám na jaře tohoto roku. Maloobchodní cena je nyní na úrovni 0,40 EUR za jeden kilogram a očekává se, že ještě poroste. Obdobná situace je také v sousedních zemích, jako je Chorvatsko a Srbsko, kde se rovněž potýkají s problémem neúrody. Proto Bosna a Hercegovina bude muset situaci řešit dovozem z dalších zemí. Dá se předpokládat, že i Srbsko a Chorvatsko budou hledat možnosti nákupu brambor v zahraničí, což by mohla být příležitost pro ty české pěstitele brambor, kteří budou mít volnou část produkce nad své smluvní závazky k prodeji.

Přípravy na 88. Mezinárodní zemědělský veletrh v Novém Sadu

V těchto dnech vrcholí v Srbsku přípravy na realizaci 88. Mezinárodního zemědělského veletrhu, který se bude konat od 18. září do 24. září v Novém Sadu. Jedná se o největší a nejdůležitější zemědělský veletrh nejen v Srbsku, ale také v celém regionu zemí bývalé Jugoslávie. Veletrh byl v loňském roce zrušen z důvodu pandemie COVID – 19 a koncem roku se konala jen jeho virtuální verze, která však nebyla příliš úspěšná. V letošním roce se z důvodu trvající pandemie termín konání posunul z běžného květnového termínu na září. Česká republika se formou společné expozice firem pod záštitou Ministerstva zemědělství pravidelně veletrhu účastní a v letošním roce bude v pozici „Země partner“. Přestože v Srbsku počty nakažených virem COVID – 19 v posledních dnech opět rostou, nemělo by to mít vliv na samotné konání veletrhu. Veletržní správa v Novém Sadu udělala maximum opatření pro ochranu zdraví vystavovatelů i návštěvníků, která spočívají i v tom, že do prostoru výstaviště by neměl vstoupit nikdo, kdo nebude očkovaný nebo nebude mít potvrzení o negativním testu. Veletržní správa zajistila antigenní testy na své náklady a návštěvníci se mohou zdarma otestovat ve třech testovacích centrech výstaviště.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Nižší úroda brambor v Bosně a Hercegovině (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)