Kolombo 6. září (ČTK) - Srílanský parlament dnes schválil nouzový stav vyhlášený na konci srpna prezidentem Gotabajou Radžapaksou v situaci, kdy země čelí nedostatku některých základních potravin a dalšího zboží. Prezident tvrdí, že tento krok je zapotřebí, aby vláda mohla kontrolovat ceny potravin a zabránila jejich nežádoucímu hromadění, uvedla agentura AP.

V posledních týdnech se ostrovní stát potýká se špatnou dostupností například cukru a mléka, ale i plynu na vaření. Na konci srpna země vyhlásila stav potravinové nouze. Vláda tvrdí, že krizi uměle vytvořili lidé, kteří nedostatkové zboží hromadí.

Zákon o nouzovém stavu dává úřadům pravomoc zadržovat občany bez soudního příkazu, zabavovat majetek, provádět domovní prohlídky, pozastavovat platnost zákonů nebo vydávat nařízení, která nemohou zpochybňovat soudy.

Proti vyhlášení nouzového stavu se vymezili opoziční zákonodárci, kteří tvrdí, že tento krok není nutný, poněvadž přísun základního zboží může být zajištěn pomocí jiných zákonů. Navíc varují, že tvrdá pravidla během nouzového stavu mohou být zneužita k umlčení kritických hlasů. Vládnoucí strana ale tvrdí, že jiné možnosti řešení současné krize nefungují a že vláda nezamýšlí používat pravidla proti svým oponentům.

Srí Lanka, která si v nedávné historii prošla dvěma povstáními a občanskou válkou, byla v posledních 50 letech pomocí nouzového stavu řízena velkou část času. Vedení země bylo často kritizováno, že tohoto stavu využívá k potlačování opozice.

agl mka