Hlavním důvodem tohoto poklesu byl jarní mráz.

Francouzské ministerstvo zemědělství odhaduje, že produkce francouzského vína v roce 2021 klesne ve srovnání s rokem 2020 o 24 % až 30 %. Francie tak nejspíše dosáhne nejnižší úrovně produkce vína od roku 1970.

Přestože je hlavním důvodem tohoto poklesu jarní mráz, který ministr zemědělství Julien Denormandie popsal jako „ pravděpodobně největší agronomickou katastrofu století", mohou za tento pokles i další faktory. 

Podle prvních odhadů stanovených 1. srpna se roční produkce vína bude pohybovat mezi 32,6 a 35,6 miliony hektolitrů, což je pokles o 24 až 30 % ve srovnání s rokem 2020. Dosáhne tedy úrovně nižší než v letech 1991 a 2017, což byly roky rovněž zasažené silnými jarními mrazy. 

Letošní dubnové studené počasí zasáhlo s různými důsledky téměř všechny vinařské oblasti. Dalším faktorem poklesu letošní produkce jsou však také vlhké a chladné klimatické podmínky během období kvetení, které vedly k opadávání květin nebo mladých bobulí. Mezi další faktory poklesu úrody se řadí plísně a tzv. černá hniloba.

Francouzská vláda zareagovala pružně a umožňuje producentům se ztrátami většími než 70% jejich průměrné roční sklizně například kompenzace až 40 % pozorovaných ztrát, snížení daní z nemovitostí na nezastavěných pozemcích a  transfery sociálních příspěvků až do výše 15 000 EUR pro nejvíce postižené producenty.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Francie.
Zdroj: Usine Nouvelle

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/ocekavani-historicky-nejnizsi-produkce-vin-ve-francii