Brusel 30. srpna (ČTK) - V Evropské unii dnes začaly platit nové limity pro koncentraci olova v některých potravinách. Přísnějí maximální povolené hodnoty tohoto těžkého kovu se týkají například kojeneckých výživ, koření, vín či soli. Opatření je součástí nové unijní strategie boje proti rakovině, informovala agentura DPA.

Ode dneška je v jednom kilogramu soli povolen nejvýše jeden miligram olova, mezní hodnota tohoto kovu ve víně sklizeného v nadcházejícím roce se snížila z 0,15 na 0,10 miligramu na kilogram. Od úterka platí také nové normy pro koncentraci kadmia v ovoci, zelenině, obilí či olejninách.

"V rámci evropského plánu pro boj proti rakovině jsme se zavázali dále snižovat obsah karcinogenních látek," řekla agentuře DPA eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Krok je podle ní dalším příkladem toho, že v EU je spotřebitel vždy na prvním místě.

Důvodem pro stanovení přísnějších limitů jsou nová vědecká zjištění, podle nichž neexistuje žádná hranice koncentrace tohoto jedovatého rakovinotvorného kovu, pod níž by se daly vyloučit negativní dopady na lidské zdraví.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno uvedla, že olovo v potravinách je schopné i při dodržení dosavadních norem narušit neurologický vývoj lidského plodu, batolat a dětí. Vysoké koncentrace tohoto kovu se v minulosti prokázaly například v řasách, rybách, mořských plodech či doplňcích stravy.

Evropský plán boje proti rakovině, který představila Evropská komise v únoru, kromě stanovení přísnějších norem koncentrace karcinogenních látek předpokládá řadu dalších opatření. Vzniknout by měla celoevropská síť center pro léčbu této nemoci, důraz bude kladen i na prevenci.

abl jrm