České Budějovice 27. srpna (ČTK) - Agrární komora ČR spustila webové stránky Z naší země. Chce tak podpořit prodej ze dvora, ale také dodat návštěvníkům příběhy o potravinách. Dnes o tom informoval novináře prezident komory Jan Doležal. Obdobný projekt představil ve čtvrtek Zemědělský svaz ČR. Ten ale plánuje za registraci farmářů do projektu vybírat kolem tisíce korun, komora peníze po zájemcích nechce.

"Nový web je zaměřený na širokou veřejnost a má ukázat, jak skutečně vypadá moderní české zemědělství, jehož cílem je udržitelně produkovat dostatek potravin pro obyvatelstvo a zvyšovat tak soběstačnost Česka u všech komodit, kde je to možné, a zároveň odpovědně přistupovat ke krajině," řekl Doležal. Web obsahuje například rozhovory s českými zemědělci, grafy poukazující na rozdíl mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou, mapu farmářských obchodů a mnoho dalších zajímavých informací o českém zemědělství.

Zemědělský svaz ČR představil ve čtvrtek obdobný projekt, spustil webové stránky Najdi svého zemědělce, kde je zatím přes 400 prodejen, další budou průběžně přibývat, řekl předseda svazu Martin Pýcha. Podle Doležala je možné, že se svaz s komorou dohodnou a nějak oba weby propojí. Na webu komory je zatím několik desítek zaregistrovaných farem. Web svazu měl podle něj také původně fungovat pouze pro jeho členy, kterých je méně než subjektů působících pod komorou.

Do budoucna, pokud o to bude zájem, přemýšlí svaz i o spuštění internetového obchodu. "Doufáme, že si na to lidi postupně zvyknou, že tam budou chodit a postupně to vyhledávat," doplnil předseda.

V současnosti už existuje několik serverů, které se snaží propagovat menší zemědělce, například Hnutí Duha provozuje Registr farmářů,  v minulosti pak farmářská rodina Němců z Vysočiny provozovala portál Najdi svého farmáře. Tento web však už kvůli nákladům a pracnosti prakticky přestal podle Pýchy fungovat. "Byli jsme zaskočení, když jsme se dozvěděli, že Agrární komora chce dělat něco podobného," řekl na dotaz ČTK ve čtvrtek Pýcha, který je viceprezidentem komory. O aktivitě komory dřív nevěděl, až v posledním týdnu se komora ptala členů, zda chtějí své prodejny inzerovat.

drh sd