Brno 24. srpna (ČTK) - Hygienici v Jihomoravském kraji odebrali 34 vzorků zmrzlin, z nichž pět bylo nevyhovujících. V sedmi případech udělili pokutu v celkové výši 30.000 korun, nejčastějším prohřeškem je zanedbání úklidu. ČTK to řekl Milan Šles, ředitel odboru hygieny výživy a předmětu běžného užívání jihomoravské hygienické stanice. Loni bylo z 50 odebraných vzorků 16 nevyhovujících, předloni ze 32 nevyhovělo 14.

Hygienici letos u zmrzlinářů provedli 60 kontrol. Ve 34 případech odebrali vzorky pro laboratorní analýzu zmrzliny na ověření zdravotní nezávadnosti. "Kontroly byly prováděny zejména v provozovnách, kde dochází alespoň k několika krokům výrobního procesu zmrzliny. To znamená, že je zde větší pravděpodobnost následné kontaminace při manipulaci se surovinami určenými pro výrobu zmrzliny," uvedl Šles.

Ze 34 odebraných vzorků bylo pět nevyhovujících. Všech pět vzorků nevyhovělo v ukazateli Enterobacteriaceae, což je skupina mikroorganismů, podle kterých hygienici mohou zjistit, jak například prodejce čistí zmrzlinový stroj nebo nádobí, které používá pro výrobu zmrzliny. "Tyto bakterie však nelze úplně opomíjet ani ze zdravotního hlediska, protože při souhře několik faktorů jako je například vysoké množství bakterií, děti nebo chronicky nemocní, mohu způsobit zdravotní potíže," upozornil Šles.

V provozovnách s nedostatky hygienici nařídili úklid strojů, nádobí i prostor a ověření kontrolním vzorkem. Kromě toho uložili sankci. "Dobrou zprávou je, že typicky patogenní mikroorganismy jako například Listeria monocytogenes nebo Salmonella nebyly laboratorní analýzou zjištěny. Zároveň letos zatím neevidujeme hlášení alimentárního onemocnění, kde by důvodně podezřelá byla zmrzlina ze stravovacích služeb," dodal Šles.

Kontrolu zmrzlin provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Minulý týden uvedla, že po celé zemi zkontrolovala skoro stovku provozoven a téměř polovina nesplnila hygienické limity.

hor jw