Brno 17. srpna (ČTK) - Na internetových stránkách Alkohol.cz je od pondělí možné získat v dražbě vína od jihomoravských vinařů, které na konci června postihlo tornádo. Součástí jedné aukce je vždy dražba dvou kartonu vín, celkem tedy 12 lahví. Každý karton je z jiného vinařství a jejich vyvolávací cena je 999 korun. Jednotlivá aukce trvá vždy dva dny, zhruba od 10:00 do 22:00. ČTK to řekl Marek Němčík z investiční skupiny RSBC finančníka Roberta Schönfelda, která vína nakoupila.

Každý den až do 30. srpna bude možné získat několik odlišných kartonů od různých vinařů. Cílem dražby není propagovat jednoho konkrétního vinaře, ale získat peníze, které všem pomohou s obnovou zničených vinohradů. Dohromady je v plánu 65 aukcí, při kterých se vydraží 130 kartonů vína. "Nyní řešíme řadu dalších detailů souvisejících s propagací tak, aby byla aukce lépe viditelná na webových stránkách a podařilo se získat co nejvíce peněz," uvedl Němčík.

V září bude následovat fyzická dražba vín při benefičním večeru v Praze. Na dražbě se podílí také Nadace Via, která bude mít na starost rozdělování vybraných peněz. Ve fyzické dražbě bude možné získat kvalitnější vína určená k archivaci, jejich cena bude vyšší.

Na webu se draží vína čtyř vinařství z Moravské Nové Vsi a dvou vinařství z Hrušek. Jedním z nich je Vinařství Doležal, kde tornádo poničilo sklep a přístřešek na lis. "Peníze za nákup vín jsem použil na vytvoření druhé lisovny, abych mohl udělat vinobraní. Spíš než peníze je problém sehnat stavební firmu," řekl vinař Štěpán Doležal, jehož dům živel rovněž poškodil.

klv kš