Provincie Henan ve střední Číně se v současnosti potýká s výrazným náporem přívalových dešťů a povodní, které si již vyžádaly ztráty na lidských životech. Přírodní pohroma narušila zásobování a některé oblasti momentálně sužuje nedostatek potravin, zasaženy jí byly i zemědělské plochy, ale oficiální média odmítají, že mohlo dojít k významným ztrátám na úrodě.

Henan je jednou z klíčových čínských provincií pro pěstování obilovin, z hlediska jejich celkové roční produkce je na druhém místě. V roce 2020 zde produkce obilovin dosáhla objemu 68,26 milionů tun, což představuje více než desetinu produkce celé Číny. Ačkoli čínská média informují o zasažení zemědělských oblastí, dodávají zároveň, že dopady budou spíše krátkodobé. Produkce kukuřice, která je jednou z nejvýznamnějších místních plodin, by neměla být ohrožena. Stejně tak by neměla být výrazně ovlivněna ani produkce prasat, jejíž základny leží mimo těžce zasažené oblasti - provinční hlavní město Zhengzhou a jeho okolí. Určité ztráty se očekávají v níže položených oblastech a u produkce bavlny.

Ondřej Plaček
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu
Mobil: +420 702 176 276, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.