Velké Bílovice (Břeclavsko) 29. července (ČTK) - Delegáti Svazu vinařů, který sdružuje více než 1300 vinařů a vinařství v České republice, zvolili novým prezidentem dosavadního manažera obchodu a marketingu svazu Martina Chlada. O funkci se ucházeli dva kandidáti, kromě Chlada ještě Lubomír Maťák. Pro Chlada, kterého nominovalo sdružení Mladí vinaři, hlasovalo 87 z 92 přítomných delegátů. Ve funkci střídá Tibora Nyitraye, který stál v čele svazu devět let a z funkce odchází ze zdravotních a osobních důvodů.

Do volby byli původně přihlášeni čtyři kandidáti, jeden z nich ale nesplňoval základní požadavky svazu. Mezi požadavky na prezidenta svazu je ukončené vysokoškolské vzdělání, znalost alespoň jednoho světového jazyka a všeobecný přehled o vinařství a vinohradnictví v České republice.

Kromě Chlada a Maťáka byl do dnešního dne kandidátem i bývalý starosta Znojma Jan Grois, který ale dnes ráno z volby odstoupil. V e-mailu o tom informoval výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka. Své odstoupení zdůvodnil tím, že po škodách způsobených tornádem bude podle něj hlavním úkolem prezidenta svazu vyjednání co nejvyšších kompenzací pro vinaře poškozené tornádem, což udělá lépe někdo zevnitř svazu.

Třiačtyřicetiletý Martin Chlad bude prezidentem svazu do února 2024, kdy končí volební období, které započal Nyitray. Ten na valné hromadě delegátům vysvětlil, že odstupuje ze zdravotních důvodů, které mu brání odpovídajícímu výkonu funkce.

Ve svém vystoupení před samotnou volbou Chlad označil jako jednu ze svých priorit vnitřní sjednocení svazu, aby mohl jednotně vystupovat i navenek. "Když se vás zeptám, jaké je nejlepší víno, řada z vás mi řekne, že to prodané. Je důležité, abychom jako svaz zapracovali na tom, aby naše víno bylo lépe prodávatelné. Aby si lidé nekupovali naše víno jen tady nebo v Národním vinařském centru ve Valticích, ale kdekoliv jinde," uvedl Chlad. Do svazu by rád přivedl nové členy a svaz chce modernizovat. Svaz by pod jeho vedením měl prosazovat nulovou spotřební daň a prezentovat víno jako kulturní nápoj, jehož přiměřená konzumace je nedílnou součástí zdravého životního stylu.

Uvedl, že chce na únor nebo březen příštího roku svolat další valnou hromadu, na níž by chtěl představit konkrétní programové kroky, které do té doby s vedením svazu a dalšími vinaři připraví.

Svaz vinařů ČR zastupuje asi 1350 subjektů. Z nich je asi 160 fyzických a právnických osob, které dohromady hospodaří na ploše asi 4900 hektarů vinic, a také zhruba 30 vinařských spolků, které mají dohromady asi 1200 fyzických a právnických osob. Ty dohromady hospodaří na ploše asi 11.200 hektarů vinic.

ska kš