Edinburgh (Británie) 18. července (ČTK) - Jedna skotská firma poslala do Číny více než 35 tun materiálu, z něhož má vzniknout první lihovar na whisky v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Ze skotského města Buckie do přístavu v čínském městě Tchien-ťin putuje od pátku kompletní sada vybavení, včetně destilačních přístrojů, podlahových krytin, regulačních ventilů a potrubí. Palírna bude sestavena v budově, která v severočínské autonomní oblasti právě vzniká, napsal server BBC.

Pozoruhodná zásilka je součástí smlouvy za tři miliony liber (asi 90 milionů Kč), kterou uzavřela skotská společnost Valentine International s čínskou firmou Mengtai Group v roce 2019.

Očekává se, že stavební práce na místě chystaného lihovaru ve městě Ordos skončí koncem letošního roku. Veškeré vybavení pro závod vyrobila skotská společnost Forsyths, která do Číny vysílá pět svých inženýrů, aby pomohli s jeho sestavením. Podnik má další tým v Hongkongu, který bude poskytovat poprodejní podporu a servis.

Předseda a výkonný ředitel společnosti Valentine International David Valentine uvedl, že nápad na projekt vzešel od předsedy čínské společnosti Mengtai Group Ao Feng-tchinga, který si vytyčil cíl vyrobit "světově oceňovanou whisky". "Skotsko je domovem whisky a má největší odborné znalosti výroby lihovarnických zařízení. Proto pan Feng-tching věří, že v Ordosu vytvoříme projekt světové úrovně," řekl Valentine.

Pro skupinu Mengtai je chystaná palírna prvním krokem do světa whisky. Jedna z největších firem Vnitřního Mongolska se orientuje převážně na těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Společnost uzavřela s britským partnerem i strategickou smlouvu, která se týká dodávek whisky do Číny. Valentine odmítl uvést, o kterou značku alkoholického nápoje půjde, ale dodal, že jde o "dlouhodobě zavedenou" společnost.

ban lex spr