Olomouc 13. července (ČTK) - Více než třetina kontrolovaných zmrzlin, jejichž vzorky odebrali hygienici v Olomouckém kraji, nesplnila hygienické limity na přítomnost bakterií čeledi Enterobacteriaceae. U lidí se sníženou imunitou nebo u dětí mohou tyto bakterie vyvolat nepříznivou reakci organismu. ČTK to dnes řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Letos v létě kontroloři zatím odebrali a vyhodnotili 25 vzorků točených zmrzlin, z nichž devět nesplňovalo hygienické limity. "Ve vzorcích zmrzlin potvrdily laboratorní rozbory nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae, které ukazují na nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny. Tyto bakterie by u zdravých jedinců neměly mít zdravotně výrazný dopad, avšak reakce by se mohla objevit u osob se sníženou imunitou nebo u dětí," uvedla Koutná.

Hygienici v kraji pravidelně kontrolují zmrzliny vyráběné tzv. studenou cestou, tedy smícháním zmrzlinového prášku s vodou. Odebrané vzorky jsou testovány na přítomnost salmonely, listérie a také na bakterie čeledi Enterobacteriaceae.

beh kš