Šumperk 6. července (ČTK) - Stará pivní láhev nalezená v jedné z vesnic v horském areálu Kraličák na Šumpersku přivedla jeho majitele Dušana Juříčka k nápadu vybudovat v místní obci Stříbrnice nový horský pivovar s restaurací. Základní kámen minipivovaru byl slavnostně položen v sobotu, stavba je ve stříbrnickém údolí naplánovaná na roky 2022 až 2024. Projekt si vyžádá investici 30 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí areálu Kraličák Petra Křížková.

"Majitel areálu našel v rámci rekonstrukce jedné z vesnic v rozbagrovaném terénu zcela neporušenou pivní láhev z tehdejšího rolnického akciového pivovaru v Litovli, kterou zde pravděpodobně zanechala vnučka jeho zakladatele, významného českého novináře a později člena rakousko-uherského parlamentu Josefa Svozila," popsala Křížková zrod myšlenky postavit v horském areálu Kraličák nový pivovar.

Projekt minipivovaru v obci Stříbrnice je součástí urbanistické studie celého stříbrnického údolí a revitalizace nivy Stříbrnického potoka. K projektu je přizváno architektonické studio Chybík&Kristof2. "Celá investice by měla být zhruba 30 milionů korun," podotkla Křížková. Pivovar bude moci ročně uvařit 2500 hektolitrů piva, včetně pivovarské restaurace pojme až 200 lidí za hodinu.

Areál Kraličák nedaleko Starého Města na Šumpersku zabírá více než 600 hektarů a čítá 12 sjezdovek o celkové délce 10,5 kilometru. Sjezdovky jsou vybaveny sedmi vleky. Letos v červnu byla ve středisku uvedena do provozu nová šestisedačková lanová dráha, jedna z nejmodernějších lanovek v tuzemsku. Loni bylo do areálu investováno 250 milionů korun, další stovky milionů korun mají následovat v příštích letech. Díky postupným investicím by se měla zvýšit roční návštěvnost areálu z nynějších 215.000 až na 600.000 lidí.

beh mha