Praha 27. června (ČTK) - Obchodníci nasadili před začátkem grilovací sezony do letáků slevy na maso. V průměru je maso prodávané se slevou 23 procent, u vepřového jde pak o 26 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, která letáky přepravuje. Firma prozkoumala nabídku sedmi největších řetězců v týdnu do 23. června.

"S příchodem léta nastává oblíbená grilovací sezóna, kdy je maso velmi oblíbenou potravinou. Rozhodli jsme se proto analyzovat, jak se k tomuto trendu staví obchodníci a kolik jejich zákazníci mohou při nákupu masa ušetřit. Dle našich zjištění se průměrně jedná o 23 procent," uvedl ředitel firmy Petr Sikora.

V nabídce se nejvíce objevuje vepřové maso, dále pak hovězí a krůtí. Sleva se nejčastěji pohybuje mezi deseti a 30 procenty.

Nejlevněji vyjde kuřecí, kilogram po slevě vyjde v průměru na 99,8 Kč, kilogram celého kuřete se pak dá sehnat za 47,9 Kč. Nejvíce stojí kilogram kuřecích prs, v průměru 132,6 Kč, nejnižší ceny pak byly u kuřecích křídel za 72,4 Kč/kg. "Přestože je kuřecí maso tím nejlevnějším, nejvyšší slevu poskytují obchodníci na vepřové," dodala firma.

To se pak také v letácích objevilo nejčastěji z mas, z 38 procent. "Nejčastějším typem vepřového masa v letácích je krkovice, na kterou je zároveň poskytována nejvyšší sleva, a to 35 procent," vysvětluje společnost.

Hovězí maso je nejdražší i po slevách, nejčastěji ho obchodníci v letácích nabízí mleté, připravené na domácí burgery. Kilogram hovězího stojí podle letáků v průměru 196,5 Kč, maso na burgery pak 206 Kč/kg. Nejlevnější je podle letáků k sehnání za 128,3 Kč/kg.

Chovatelé prasat dlouhodobě informují, že prodávají zvířata na jatka pod náklady, hlavní marži podle nich inkasují obchodní řetězce. V úterý plánuje Zemědělský svaz ČR k tomuto tématu tiskovou konferenci. "Výkupní ceny se po krátkém zotavení opět dostaly na podnákladové hodnoty a ke zvýšení soběstačnosti nepomáhá ani komplikované stavební řízení při snaze o vybudování nových stájí," uvedl mluvčí svazu v pozvánce.

Podle posledních informací od Svazu chovatelů prasat ČR se prasata v ČR prodávají za zhruba 37 až 39 Kč/kg jatečně upraveného trupu.

drh mal