Litoměřice 24. června (ČTK) - V Litoměřicích se znovu vaří pivo v původním měšťanském pivovaru. Historický objekt v centru před lety koupilo město, část opravilo a pronajalo rodinné firmě. První tmavý a světlý ležák připravený z českých surovin mohla dnes ochutnat veřejnost, která si zároveň prohlédla expozici věnovanou pivovarnictví na Litoměřicku.

Přestože jsou Litoměřice spojovány hlavně s vinařstvím, tradice pivovarnická má dlouhou tradici. "Pivo se zde vařilo už ve středověku, bylo součástí života měšťanů," řekl ČTK litoměřický radní Filip Hrbek (ODS). Posléze vznikl pivovar s pěti patry sklepů, který vozil zlatavý mok i do USA. Rozmach z 1. poloviny 20. století utnulo znárodnění po druhé světové válce. Korunní pivovar ukončil provoz po 282 letech v roce 2002. Jeho největší roční výstav byl 150.000 hektolitrů.

V obavě z budoucnosti stavby v městské památkové zóně radnice objekt koupila a postupně areál opravuje. Na místě bývalé lahvárny vzniklo parkoviště a teď se uvedl do provozu pivovar. "Rekonstrukce této části stála 22 milionů korun, přičemž dotace z programu Restart pokryla 11,5 milionu korun," uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová.

Práce trvaly zhruba dva roky, skončily loni. Do plánů na obnovení provozu poté zasáhla epidemie koronaviru. "Chtěli jsme začít před rokem, ale kvůli covidu jsme to odložili, protože nikdo nevěděl, kdy se bude moci prodávat pivo," uvedl Dionýz Hutár, který vyhrál soutěž na provozovatele. "Přestože ani teď není doba vhodná pro zahájení tohoto druhu výroby, tak do toho jdeme, projekt je rozjetý a my mu věříme," řekl. Vstupní investice podle něj činila zhruba šest milionů korun, celková bude kolem 12 milionů korun.

Ve varnách může nyní být až 500 litrů piva. V plánu je vaření světlých i tmavých piv a speciálů ve všech stupních. "Chystáme i ovocná piva a vše, co se hodí k našemu regionu," uvedl Hutár, kterému pomáhá v pivovaru sedm lidí, všechno jsou to členové rodiny. Ambicí je uvařit 3500 hektolitrů za rok a nabízet piva v lahvích a plechovkách. "To je směr, který se nám ukázal v době pandemie, potřebujeme pivo prodat, proto chceme jít cestou lahvování," řekl Hutár.

PIvo ze čtvrtého minipivovaru v Litoměřicích lze ochutnat v několika místních restauracích. V budoucnu by jedna mohla fungovat i v areálu samotného pivovaru. "Rádi bychom získali dotaci z programu Restart i na další opravu zchátralých budov, kde by v budoucnu mohl být gastro provoz. Turisté by pak na Tyršově náměstí měli vše pohromadě, pivovar s expozicí pivovarnictví, na hradě je už expozice věnovaná vinařství, kde lze místní vína ochutnat, a byla by tu restaurace, která by pracovala s regionálními výrobci," uvedla Břeňová.

fir hj